Adesea, iubire de sine este confundată cu narcisismul, totuși diferența dintre acestea este una simțibilă. Care sunt aspectele care te ajută să depistezi narcisismul și iubire de sine, vezi mai jos. 

Deși are partea lui sănătoasă, narcisismul ascunde o respingere a propriei persoane, în timp ce iubirea de sine implică te accepți așa cum ești.

te iubești pe tine însuți e începutul unei relații lungi”, scria Oscar Wilde. Cunoscut pentru hazul și ironia lui, scriitorul a folosit termenul „relație”, ceea ce sugerează se referea la narcisism, nu la iubirea de sine. E o diferență mare între cele două concepte, notează Darlene Lancer într-un articol publicat în Psych Central.

Diferența dintre iubirea de sine și narcisism

Adevărata iubire de sine înseamnă ne acceptăm fragilitatea și defectele. E ceva mai mult decât stima de sine, care înseamnă o autoevaluare. Înseamnă ne acceptam în totalitate pe noi înșine.

Iubirea de sine ne face umili. Nu avem nevoie facem paradă în fața nimănui și afișăm o falsă mândrie. Nici idealizăm și ne preamărim sau ne ascundem slăbiciunile. Dimpotrivă, ne îmbrățișam pe deplin umanitatea, scrie Lancer.

Cum este de fapt, narcisismul?

Aroganța narcisistului ascunde repulsia față de sine. Narcisiștii nu-și pot tolera greșelile, nu le admit și nu acceptă fie criticați. De aceea sunt defensivi și hipersensibili.

Ca și agresorii, cercul rușinii lor îi face neîndurători și critici cu ceilalți. Lăudăroșenia și grandoarea pe care le afișează le trădează nesiguranță. Ca compenseze aceastafisură”, caută și înfrumusețeze realitatea care îi înconjoară, se asociază cu oameni și instituții de înalt statut și îi privesc de sus pe care pe care nu procedează la fel.

În lumea narcisiștilor, lucrurile sunt albe și negre – uneori au succes, alteori eșuează, iar starea lor de spirit fluctuează în funcție de această suită. Pentru ei nu există spațiu pentru greșeli sau pentru mediocritate, iar asta îi ține închiși ca într-o cușcă.

SURSA: Andreearaicu.ro

Distribuie articolul: