Există multe mituri sau păreri preconcepute despre intervențiile estetice, dar și despre persoanele care aleg să își schimbe înfățișarea cu ajutorul lor. La fel ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există beneficii, dar și riscuri. Iar înainte să apelezi la bisturiu pentru a corecta micile defecte, este bine să fii informată corect și să ai toate datele astfel încât să iei cea mai bună decizie pentru tine

Iată care sunt cele mai întâlnite mituri despre operațiile estetice:

Chirurgia plastică nu lasă cicatrici – PARȚIAL ADEVĂRAT

„Operăm cu bisturiul, nu cu bagheta magică”, spune medicul Alan Matarasso. Acest lucru înseamnă că sunt puține intervențiile estetice în urma cărora nu rămâne măcar un mic semn. Rinoplastia este una dintre operațiile estetice care nu lasă cicatrici vizibile, de exemplu, mai ales dacă este realizată de un medic experimentat și atent, care își tratează fiecare pacient cu grijă. Cât de vizibilă este cicatricea depinde de cum a fost închisă incizia chirurgicală, cum a fost îngrijită zona respectivă după operație, elasticitatea și capacitatea de refacere a pielii. Un chirurg plastician bun va ști însă cum și unde să facă incizia, astfel încât ea să fie cât mai puțin vizibilă și îți va recomanda un tratament post-operator care să stimuleze refacerea țesuturilor.

Persoanele care apelează la operații estetice sunt narcisiste – FALS

Există mitul conform căruia doar persoanele care sunt excesiv de preocupate de aspectul lor fizic apelează la chirurgia plastică, însă adevărul este că 88% dintre pacienți au așteptări realiste cu privire la rezultatele intervenției și o fac pentru a scăpa de complexe, pentru a se simți mai sănătoși sau pentru a scăpa de acele temeri care îi împiedică să își atingă adevăratul potențial.

Liposucția este o cale eficientă de a pierde în greutate – FALS

Liposucția implică îndepărtarea excesului de grăsime din unele zone cu probleme, precum coapsele, șoldurile, posteriorul sau abdomenul și este recomandată persoanelor sănătoase, care nu sunt supraponderale, ci doar își doresc să scape de „colăceii” de grăsime. Prin liposucție se pot îndepărta maximum 4,5 – 5,5 kilograme de grăsime, așa că nu este o procedură recomandată persoanelor care au multe kilograme în plus. „Când slăbești în mod natural, vei pierde în greutate uniform. Scăderea în greutate prin liposucție presupune doar țintirea anumitor zone de care pacientele sunt nemulțumite sau își doresc o formă a corpului ușor diferită”, spune medicul Alan Matarasso, într-un interviu pentru Live Science.

Augmentarea sânilor se face o singură dată – FALS

Augmentarea sânilor este una dintre cele trei intervenții estetice care se pot face la nivelul bustului, alături de micșorarea și ridicarea sânilor. Implanturile mamare, la fel ca orice alt implant artificial, au o durata de viață limitată, care poate ajunge până la 10-15 ani. Însă după aceea, ele vor trebui înlocuite printr-o nouă intervenție. Chiar și în cazul liftingului bustului, rezultatele arată cel mai bine la scurt timp după operație, urmând să se modifice pe măsură ce pielea se lasă, crești sau scazi în greutate etc.

Intervențiile estetice sunt prea scumpe – FALS

Chirurgia plastică nu mai este un lux pe care și-l pot permite doar oamenii cu foarte mulți bani. Grație tehnologiei prin care au fost dezvoltate proceduri non-invazive, și costul acestor intervenții estetice a scăzut. Există unele proceduri, precum blefaroplastia, al cărei preț ajunge la câteva sute de euro, epilarea definitivă nu mai este inaccesibilă, augmentarea sânilor poate costa în jur de 2.000 – 4.000 de euro, în funcție de clinica la care mergi, notorietatea medicului și, desigur, mărimea implanturilor.

Implanturile mamare afectează alăptarea nou-născutului – FALS

Multe femei se tem că nu vor mai putea să alăpteze, dacă își vor mări sânii. Potrivit Asociației Americane a Chirurgiei Plastice și Estetice, nu există nicio diferență la alăptare între femeile care au implanturi mamare și cele care nu au. O operație efectuată corect nu va afecta în niciun fel glandele mamare care produc laptele pentru bebeluș, iar siliconul din implanturi nu ajunge în lapte, au demonstrat studiile, așa că nu există multe motive de îngrijorare. Totuși, dacă te preocupă acest aspect, stai de vorbă cu medicul înainte și întreabă-l după cât timp de la operație vei putea rămâne însărcinată fără riscuri, dar și dacă există vreo șansă să ai probleme cu alăptarea din cauza implantului.

Reține că orice îngrijorare sau teamă pe care o ai în legătură cu o intervenție estetică trebuie împărtășită medicului tău. De asemenea, este recomandat să te documentezi temeinic cu privire la ce presupune operația pe care vrei să o faci, care sunt beneficiile și, mai ales, riscurile și să alegi o clinică de încredere și un medic profesionist.

Sursa: viva.ro

Distribuie articolul: