În timp ce unele persoane, în fiecare zi, se îndreaptă la birou, altele preferă să lucreze de acasă. Cum să-ți faci munca mai productivă și eficace fiind acasă, vezi mai jos.

Munca de acasă vine cu o mare provocare – aceea de a gestiona eficient timpul și de a păstra nivelul de productivitate pe care îl aveai și atunci când mergeai la birou. Despre cum să nu cazi în capcana lenei și despre cum să nu procrastinezi îți vom spune în cele ce urmează. Iată care sunt cele mai bune sfaturi în acest sens!

Stabilește-ți un program de muncă

Chiar dacă acum nu trebuie să mai dai socoteală pentru ora la care te așezi la masa de lucru, numărul de ore petrecute în fața laptopului ar trebui să fie aceleași cu cel dedicat programului atunci când mergeai fizic la muncă. Tentația de a dormi până târziu poate fi mare, însă trebuie combătută cu o cafea tare și câteva exerciții fizice de la prima oră a dimineții. Imediat după aceea, te vei simți pregătită pentru o nouă zi productivă.

Pentru a avea eficiența scontată, îți recomandăm să respecți zilnic programul autoimpus, chiar și atunci când e weekend sau când nu ai nimic concret de făcut, pentru ca organismul tău să poată intra într-o rutină sănătoasă.

Creează-ți un spațiu dedicat lucrului

Sigur, vârful patului pare mai tentant decât scaunul de birou, însă această alegere s-ar putea să te coste cam scump. De la această opțiune și până la primul moment de moțăială nu mai e decât un pas, iar ziua ta de lucru s-ar putea transforma în câteva clipe într-una total neproductivă, iar astfel iau naștere termenele limită nerespectate.

Alege un colț al casei unde lumina naturală ajunge cu ușurință și așază acolo o masă ori un birou de la care să lucrezi. Prin jurul laptopului sau al calculatorului nu ar trebui să se afle prea multe obiecte care ți-ar putea distrage atenția, însă o plantă ornamentală, fie ea și din plastic, și o ramă foto cu cei dragi sunt binevenite. Chiar dacă soarele pare să fie suficient pentru zona de lucru pe care ți-ai ales-o, ține cont de faptul că programul de lucru poate fi prelungit și după asfințit, așa că asigură-te că vei apela și la metode ajutătoare pentru a-ți menține atenția la un nivel înalt atunci când muncești.

Ține telefonul deoparte

Libertatea pe care ți-o oferă lucratul de acasă poate reprezenta o reală problemă pentru cei mai puțini disciplinați. Dacă la birou nu puteai prelua orice apel personal și parcă nu se găsea timp să răspunzi la toate comentariile la ultima ta postare de social media, de acasă lucrurile stau exact invers. Ca să nu te trezești la ora amiezii că nu ai finalizat niciun task din cele care îți erau atribuite, dar ai reușit să comentezi în amănunt cu prietena ta cea mai bună ultimul episod din serialul momentului, pune telefonul pe silent și scoate-l din raza ta vizuală cât timp lucrezi. Poți verifica notificările în momentele de pauză, pe care îți recomandăm să le faci cel mult o dată pe oră, nu mai des.

Sursa: Kudika.ro

Distribuie articolul: