Pe 15 august, Moldovan National Youth Orchestra alături de Kaufland Moldova au ajuns la mijlocul expediției muzicale La La Play, cu genericul „Vara nu dorm”. După explorările zonelor sudice din prima parte a maratonului muzical, am revenit în zona centrală unde tinerii au susținut concertul La La Play „Vinăria Urbană”, la ATU Winery.

Evenimentul a adunat oameni faini atât locali, cât și prieteni ai muzicii de pe mapamond. Invitații au savurat vin artizanal, mâncare delicioasă și muzică interpretată cu multă pasiune.

Vinăriile din Moldova reprezintă un element vital pentru patrimoniul și turismul național. Moldovan National Youth Orchestra pretutindeni a promovat acest aspect. Respectiv, după vizitele din cadrul expediției #varanudorm de la vinăriile Et Cetera și Vinăria din Vale, echipa La La Play a ajuns acasă la ATU Winery, un producător mic dar foarte carismatic și care merită toată atenția publicului. Turneul vinăriilor din această ediție vine să aducă tribut producătorilor autohtoni de vinuri ce și-au dedicat viața dezvoltării unei industrii la nivel local și național, ducând faima și în întreaga lume.

În ciuda faptului că vinăriile urbane nu sunt o tendință complet nouă și multe sunt active deja de câțiva ani la nivel internațional, mulți oameni încă nu au auzit despre acest concept. ATU Winery este prima vinărie urbană din Moldova, situată în Chișinău și are un ciclul complet de producere. Vinurile lor sunt produse în ediții foarte mici, 1000-3000 de sticle, ceea ce le permite să atragă atenție maximă fiecărui strop de vin. Toate vinurile sunt produse manual, de la cules până la etichetat. Conceptul de a produce vin în condiții urbane impresionează multe persoane, iar rezultatele vinăriei în cei câțiva ani de prezență pe piață vorbesc de la sine.

Primul lucru remarcat de către echipa La La Play a fost locația surprinzătoare și, desigur, gigantele picturi murale semnate de Izzy Izvne. Muzica a răsunat din plin în vinărie, unde instrumentiștii au simțit o conexiune deosebită cu cei veniți la eveniment și i-au răsfățat cu piese de diverse genuri muzicale. În timpul concertului, cei veniți la vinărie au avut plăcerea de a savura muzică cu un pahar de vin aromat și mâncare preparată pe loc. Doritorii de a cunoaște mai bine vinăria, au fost ghidați în spațiile de producere a vinului atât de către însuși vinificatorul și proprietarul ATU Winery, Victor Vutcărău, dar și managerul acesteia, Vlada Balica. Sinceritatea și deschiderea față de artă a este resimțită în fiecare element începând cu locație și decor, până la sticlele splendide și etichetate artistice. 

Pe 16 august, Moldovan National Youth Orchestra alături de Kaufland Moldova a adus tribut deja la  Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” tuturor celor care își dedică viața păstrării și menținerii echilibrului faunei și florei din Moldova.

Susținuți de către Agenția „Moldosilva” și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, muzicienii au cântat împreună cu cei prezenți imnul de stat, astfel, creând un moment cu adevărat deosebit. A urmat un program muzical în care cei care au grijă de viitorul nostru au fost celebrați și apreciați de către noile generații.

În ziua a 6-a a maratonului muzical, artiștii au ajuns în rezervația naturală „Plaiul Fagului”. Aici muzicienii au fost serviți cu mâncare de casă, în cele mai bune tradiții vânătorești de către gospodinele „Casei Vânătorului”. A urmat o excursie prin câteva sectoare ale rezervației, unde tinerii au reușit să vadă cerbi, mistreți și să cunoască măreții stejari de circa 270. În discuții cu câțiva pădurari și cercetători, aventurierii expediției au realizat că munca acestor adevărați eroi este una deloc ușoară.

Angajații Agenției „Moldosilva” și ai Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, cercetează și elaborează strategii de menținere a ecosistemului, munca lor fiind resimțită în aproximativ 20 de ani. În fiecare zi, aceștia cercetează și verifică fauna și flora din toate sectoarele rezervațiilor naturale, apoi plantează și se ocupă mentenanța echilibru acestora. Munca cu animalele sălbatice este una dificilă, iar rezultatele luptei cu braconajul și defrișările ilegale este remunerată atunci când nepoții sau copii mici au ocazia să vadă ce au văzut și pădurarii în copilăria sa

Scena improvizată, între figurinele populare sculptate în lemn pe malul lacului, a adunat zeci de oameni ce au savurat muzică live în inima rezervației naturale „Plaiul Fagului”. Andriano Marian, managerul proiectului alături de Nicolae Munteanu, Inginer-șef silvic al Agenției „Moldosilva” și Dumitru Galupa, Director al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, a mulțumit celor prezenți, dar partenerilor și prietenilor proiectului pentru pasiunea ce o poartă pentru munca sa. Pe lângă piesele internaționale ce s-au pliat de minune în contextul mioritic, sârbele și horele interpretate de către muzicieni au aprins cu adevărat spiritele haiducești.

Cea mai cool expediție din țară revine la a 3-a aniversare, cu 10 concerte în 10 locații deosebite, realizată de 18 tineri muzicieni, jurnaliști și producători media ce cutreieră 2000 km și aduc muzică de calitate acolo unde ea nu a fost auzită, pentru că #varanudorm și #implicareafacediferenta. Toate concerte sunt cu intrare liberă!