Toamna, elevii din toată țara se reîntorc pe băncile școlii. Afirmația însă nu se aplică tuturor. În R. Moldova există familii în care nu se fac cumpărături de uniformă școlară, ghiozdane și caiete, nu se adună bani pentru școală și nici…nu există școală. Acești copii sunt educați acasă, în procesul de homeschooling. Am discutat cu două mame care-și educă fiicele acasă: Diana Chicu, care are o fată de vârstă școlară – Ana, de 9 ani, și Ecaterina Alexeeva, cu fiica sa Sofia, de 15 ani. Le-am descusut despre stereotipuri, cum și-au asumat decizia și cum aceasta le-a schimbat viața.

Cum a fost luată decizia

Diana Chicu și-a retras fata din școală chiar din clasa întâi, din cauza sănătății fiicei sale. Ea spune că această decizie a ajutat-o să se redescopere ca mamă.

„A fost o provocare, pe de o parte, dar pe de altă parte – rezolva foarte multe probleme. Am văzut că e mai comod, e mai bine pentru copil, are foarte mult timp liber, are un program școlar flexibil, e mai liniștită, inclusiv eu mai liniștită, pentru că nu e goana asta de dimineață cu fuga-fuga la școală, fuga-fuga înapoi”, spune femeia.

În cealaltă familie, intenția a venit de la fiica elevă.

„Într-o zi am venit acasă de la școală și îi zic mamei că nu îmi e confortabil la școală, că nu mă simt tocmai în apele mele. Aș vrea să trec la învățământul acasă pentru ca să studiez mai aprofundat unele subiecte”, explică Sofia.

Reacția societății

Educația acasă este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent, iar familia e cea mai vocală.

„A fost straniu, pentru majoritatea rudelor, prietenilor. Nu mai atragem atenția chiar la toate replicile, pentru că pierzi foarte mult timp și energie, nu are rost. Cine este cu noi – bine. Cine nu – ne vedem peste un an”, afirmă Diana Chicu.

„Părinții copilului au prioritate în alegerea formei de învățământ pentru copilul lor. Noi, eu și soțul, am înțeles că noi nu încălcăm legea, că este ceva ce nu știm încă și o asemenea alternativă există”, spune mama Sofiei, Ecaterina.

Combaterea miturilor

Unul dintre cele mai des auzite argumente contra procesului de învățare acasă este insuficienta socializare a copilului.

„Eu nu aș dramatiza situația. Eu nu sunt de acord că școala e cel mai bun loc pentru socializarea copilului. Nu putem spune că școala e un model social. E un model artificial, nu e socializare firească”, consideră Ecaterina Alexeeva.

Adepții homeschoolingului nu-și privează copiii de diplomă. Adesea, aceștia sunt înmatriculați la școli online sau de la distanță.

Spre exemplul, Sofia Alexeeva este înmatriculată într-o școală din Federația Rusă, fiindcă vrea să-și continue studiile la Moscova.

„Era ideea de a școlariza copilul la distanță, de acasă, de aceea am început a studia domeniul educațional online din Rusia. Din toate școlile, am ales cea mai mare școală online din Rusia, școala „Internet urok”, care înmatriculează inclusiv cetățeni străini”.

Pentru Sofia, care spune că nu se simțea tocmai în apele sale la școală, învățământul acasă e o găselniță.

„Eu pot să mă satur de somn. Adică dacă eu am făcut temele până târziu, eu pot să mă trezesc a doua zi mai târziu și, cu noi forțe, să fac alte teme. Încă un plus este că eu pot să mă duc să mănânc în orice moment. La ore dese ori stăteam flămândă 1:05 MUSCA 1:15 S-au schimbat mult notele mele. Înainte eu învățam mediu. Ei bine, la unele discipline nu că învățam rău, dar nu foarte bine. Dar acum, în sistemul de notare de la 1 la 5, am doar 4 și 5”, spune fata.

Sursa: AGORA