Pentru că tot mai frecvent în preocupările zilnice ale  părinților e și dorința de a cultiva în familie valori precum: bunătatea, empatia și solidaritatea, Ludmila Șchiopu (psiholog  în Programul „În brațele mamei”) aduce niște recomandări în acest sens.

Părinţii au numeroase întrebări cu privire la educaţia copiilor, întrebări simple despre viaţă de zi cu zi alături de copil.   

„Mai important decât orice în educarea unui copil este ca acesta să fie ajutat să devină cea mai bună versiune a sa”

1. Petreceți timp cu copilul

Timpul de calitate petrecut cu cei mici, manifestarea interesului pentru hobby-urile și problemele lor și ascultarea activă sunt singurele căi de a înțelege personalitatea unică a copilului.


2.Spune-i copilului cât este de important

Majoritatea copiilor nu știu că ei sunt cele mai importante persoane din viața părinților lor. Ei au nevoie să audă propriu-zis cuvintele „tu îndemni totul pentru mine”, cât mai frecvent, astfel încât să se simtă iubiți, apreciați, valoroși și în siguranță.

3. Arătă-i copilului cum să nu fugă de probleme

Tendința de a renunța ușor în calea unei dificultăți se moștenește, de regulă, de la părinți.

4. Roagă copilul să te ajute și fii recunoscătoare

Cercetările arată că oamenii care obișnuiesc să-și exprime recunoștința sunt mai empatici, mai generoși și mai altruiști.

5. Ajută copilul să-și gestioneze emoțiile

Emoțiile negative gestionate incorect, atât de adulți, cât și de copii, sunt cele care determină de fapt comportamentele nedorite.

6. Stimulează copilul să își extindă orizonturile

Arată-i copilului că lumea este mult mai mare, mai complexă și mai interesantă decât pare la prima vedere.

7. Încurajează-i spiritul empatic

Inteligența emoțională și empatia, sau abilitatea de a se pune în situația altcuiva și a ține cont de sentimentele și modul de gândire al altora, este o caracteristică fundamentală a celor buni la suflet.

8. Încurajează-l sa îi susțină pe cei din jur și sa nu îi denigreze

În realitate exista mulți copii care fac fapte bune în fiecare zi, care își sprijină și încurajează prietenii sau care participă la proiecte de ajutorare a comunității de care aparțin.

9. Învață-ți copilul să facă activități de voluntariat

Atunci când îi ajută pe alții, învață să ia în considerare nevoile celor dezavantajați și să se simtă mândru că are puterea de a aduce o schimbare în viața lor.

 10.Tratează-ți copilul cu bunătate și respect

Evită să țipi sau să îi rănești sentimentele, poarta-te cu el frumos, cu respect, politicos chiar și atunci când îi vorbești despre greșelile pe care le-a făcut sau când vrei să îi corectezi un comportament nepotrivit.

Pentru părinții care sunt în căutarea unor experiențe ce cultivă solidaritatea și bunătatea în copii, pe 29 septembrie, Misiunea Socială ,,Diaconia” organizează în cadrul Maratonului Internațional, Cursa Bunătății cu familia. 

Fiecare participant va fi un campion al Bunătății, pentru că, grație implicării va fi amenajat un nou Centru Comunitar pentru copiii din familii social vulnerabile din satul Săseni, Călărași. Aici, fiecare familie va primi diplome și daruri care le vor aminti de această experiență de familie.

Înregistrare și detalii AICI.