Moldovenii anulează banchetele, iar localurile suportă pierderi financiare, pe fundal de coronavirus. Președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), Aneta Zasavițchi, a declarat pentru AGORA că încasările localurilor au scăzut, în doar două zile, cu până la 60%. 

„Azi-dimineață am făcut un tur pe la localuri și am discutat cu patronii. De când s-a declarat carantina pentru instituțiile de învățământ, ați văzut că adulții au luat cu asalt magazinele. Respectiv, din ziua următoare, stăpânii localurilor ne-au spus că încasările au scăzut cu 40-60%. Asta presupune că au scăzut și vizitele. În plus, restaurantele care fac zile de naștere sau orice alte evenimente au spus că pe următoarele două săptămâni clienții au anulat toate sărbătorile. Localurile care au propriile evenimente – degustări, adunări tematice – le-au anulat, că suntem conștienți de pericol”, a spus Aneta Zasavițchi.

Asociația a transmis un mesaj tuturor patronilor de localuri, în care i-a îndemnat să evite contactul direct cu clienții (îmbrățișări, strângerea de mână) și le-a recomandat să le reamintească oamenilor să-și spele mâinile.

Angajații localurilor sunt îndemnați să păstreze distanța de un metru la preluarea comenzii, iar oaspeții să fie așezați și ei la distanța de un metru. Restaurantele și localurile de agrement sunt somate să dezinfecteze mesele după orice consum, iar localurile să fie igienizate cu strictețe.

EA.md a contactat mai mulți organizatori de evenimente, care ne-au spus că într-adevăr unele nunți au fost anulate, dar foarte puține. Foarte mulți invitați sunt de peste hotare și nu știu dacă vor putea ajunge la evenimentele din țară. În rest aceștiau au mai spus că încă nu intră în panică mai ales că suntem în post și respectiv nu există nunți în această perioadă. Abia în luna mai vor decide dacă să anuleze sau nu evenimentele privite, în dependență de cum va evolua răspândirea virusului. 

Amintim că, până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate patru cazuri de coronavirus.

Distribuie articolul: