În contextul unei crize acute a forței de muncă, Grecia va introduce de la 1 iulie săptămâna de lucru de șase zile, potrivit unui anunț recent. Această măsură vine după ce ani de zile programul de lucru în Grecia a fost mai puțin reglementat, iar acordurile tarifare între patronat și sindicate au fost înghețate, conform dw.com.

După 15 ani de criză economică și măsuri severe de austeritate, angajații greci, în multe cazuri, lucrează în baza unor contracte individuale de muncă, ceea ce a permis angajatorilor să ceară ore suplimentare neremunerate. Oficial, săptămâna de lucru este de 40 de ore, dar multe întreprinderi solicită muncitorilor să lucreze mai mult, fără o compensație adecvată, din cauza lipsei de controale eficiente din partea autorităților.

Înainte de implementarea noii legi, grecii deja lucrau în medie 41 de ore pe săptămână, cel mai mult din Europa, dar erau plătiți relativ prost, cu un salariu minim de 830 de euro, situându-se pe locul 15 în UE. De la 1 iulie, muncitorii din industrie, comerț, agricultură și servicii vor putea fi obligați să lucreze șase zile pe săptămână, primind un spor de 40% pentru cea de-a șasea zi.

În turism și gastronomie, săptămâna de lucru de cinci zile a fost deja abolită în 2023. Aris Kazakos, fost profesor de dreptul muncii, avertizează că această lege conferă angajatorilor un control aproape total asupra angajaților, în absența unor contracte colective de muncă.

Lipsa personalului calificat este invocată ca motiv pentru această schimbare, dar criticii susțin că măsura nu face decât să facă orele suplimentare mai ieftine pentru angajatori, fără a rezolva problema de bază. În plus, riscurile de accidente de muncă cresc semnificativ, în contextul în care Grecia a înregistrat o creștere dramatică a accidentelor de muncă fatale în ultimii ani.

Noua lege a fost criticată pentru că împinge condițiile de muncă înapoi, într-un context în care alte țări europene încearcă să reducă orele de muncă pentru a crește productivitatea și calitatea vieții muncitorilor. Kazakos subliniază că noile condiții de muncă ar putea duce la o formă modernă de sclavie, mai ales în industriile sezoniere din turism, unde muncitorii lucrează deja în condiții dificile și sunt cazați în spații supraaglomerate.

Sursă: Deutsche Welle

Distribuie articolul: