De muzică, dans, voie bună cu iz moldovenesc au avut parte conaționalii noștri din Portugalia împreună cu portughezi și alte naționalități, în weekendul ce s-a scurs datorită Festivalului multi-cultural “Encontros” – “Sunete, culori, gusturi și arome” ajuns anul acesta la cea de-a IX-a Ediție.

Această inițiativă culturală este un parteneriat între Autoritățile Locale “Barreiro” și asociațiile de imigranți din localitate, și face parte din Proiectul Identității Municipale – Întâlnirea Culturilor. Festivalul s-a desfășurat pe 6 și 7 iulie, curent, în Parcul Municipal Barreiro, cu implicarea nemijlocită a Asociației de Moldoveni “Miorița”, președinte Rodica Gherasim, alături de Asociația Angolană, Asociația Românilor din zona Barreiro, Guineea-Bissau, Capul Verde, Mozambic și Brazilia.

Fiecare comunitate a prezentat expoziții cu vânzare de artizanat, băuturi și bucate tradiționale, promovând fiecare bunul nume al țărilor lor în Portugalia. Evenimentul a debutat nouă ani în urmă, la inițiativa Asociației moldovenilor din localitate “Miorița” și alte asociații de migranți pentru a promova și dezvolta educația multiculturală printre localnici.

Comunitatea moldovenească a fost reprezentată de Asociația “Miorița”, cu bucate tradiționale și un bogat program artistic desfășurat cu potențialul participanților din diaspora, membri ai Asociației, iar invitat de onoare a fost interpretul Vitalie Dani care a adus conaționalilor o părticică de Moldovă și i-a făcut să încingă hore de mână cu portughezi și alte naționalități.

Interpretul a fost întâlnit cu pâine și sare așa cum se cuvine la moldoveni și a rămas impresionat de activismul și deschiderea moldovenilor din diaspora.

“Întotdeauna mi-am dorit ca străinii când aud de Moldova să asocieze cu lucruri frumoase, cu lucruri de bine. Moldovenii noștri, am observat asta în mai multe țări, știu să se integreze, să învețe limba, știu să păstreze tradițiile noastre, să le transmită aceste valori și copiilor lor. Au fost momente când am și uitat că sunt în Portugalia, momente ca la noi acasă, cu hore, cu sârbe, oamenii au cântat și au chiuit. Eu le doresc moldovenilor noștri să rămână aceeași oameni, așa cum ne-au crescut părinții noștri, să arate și portughezilor, și tuturor națiunilor că suntem o mână de oameni cumsecade, muncitori și bogați spiritual, pentru că avem cu ce ne mândri, avem oameni deosebiți.” a menționat artistul.

Asociația “Miorița” aducere sincere mulțumiri întregului colectiv de moldoveni care au luat parte la organizarea evenimentului, pregătirea bucatelor, precum și Autorităților Locale Barreiro, Companiei Air Moldova și Davia Travel pentru contribuția adusă întru desfășurarea evenimentului.
Olesea TANAȘCIUC, Lisabona