Experții în sănătate atrag atenția că rolurile pe care femeile le dețin în societate le fac mai vulnerabile în față amenințării coronavirusului.

Pe măsură ce coronavirusul câștigă teren în toată lumea, schimbându-ne stilul de viață, izolandu-ne, anulând evenimente, activitatea companiilor și instituțiilor, câțiva experți în sănătate atrag atenția că femeile înfruntă un risc mai mare.

Rolurile sociale tipice pe care femeile și bărbațîi le îndeplinesc de obicei ii expun în mod diferit la pericolul de a se îmbolnăvi de COVID-19. Astfel, pozițiile sociale ale bărbaților și femeilor pot influență unde își petrec aceștia timpul și agenții infecțioși cu care intră în contact, precum și natură expunerii, frecvența și intensitatea, arată un raport din 2007 al ONU, citat de The New York Times.

Cu alte cuvinte, rolurile pe care femeile le îndeplinesc în societate le pot pune în relație directă cu virusul. Însă unele studii ale cazurilor de coronavirus din China arată că bărbațîi au o rată de deces mai mare.

Femeile, în prima linie pe front

În aproape toată lumea, femeile lucrează în sectorul medical. Potrivit unor estimări, ele formează aproape 70% din personalul sanitar, iar multe sunt asistente, luptând în prima linie a războiului cu coronavirusul.

În provincia chineză Hubei, acolo unde a început epidemia de coronavirus, aproape 90% din angajații sistemului medical sunt femei. Iar în SUA, 78% sunt femei.

„Nivelurile de expunere sunt mai mari decât ale doctorilor pentru că ele sunt mult mai implicate în îngrijirea pacienților. Ele iau sânge și colectează eșantioane”, spune Dr. Celine Gounder, specialist epidemiolog.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, din cele peste 8.000 de cazuri de SARS înregistrate în lume la începutul anilor 2000, mai mult de jumătate au fost femei, iar 21% din cazuri au fost angajate din sistemul medical.

Femeile din toată lumea au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de coronavirus dacă cineva din familie este infectat, adaugă Gounder. Și pentru că ele se ocupă de creșterea copiilor, când școlile sunt închise, riscul se mută acasă. Datele din China arată că boală se răspândește mai ușor între membrii familiei.

Aceeași situație s-a înregistrat și în cazurile de Ebola din Africa, între 1976 și 2014. Întrucât femeile se ocupă de îngrijirea bolnavilor din familie și de pregătirea corpului celor decedați înainte de înmormântare, vulnerabilitatea lor la boală a crescut, potrivit unui studiu de 2017. „Rată de transmitere a bolii a fost mai mare în azile și centre de îngrijire decât în spitale”, este concluzia cercetării. Deși nu există dovezi ale unei vulnerabilități în față Ebola, s-au înregistrat mai multe cazuri în rândul femeilor decât al bărbaților.

Riscurile femeilor însărcinate

Femeile însărcinate se confruntă cu alte riscuri, în special cu stresul de a nu ști exact cum poate fi afectat fătul de coronavirus. Până acum, singurele informații bazate pe cercetări preliminare arată că virusul nu se transmite de la mama la făt.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) avertizează că au fost observate pierderi de sarcina și cazuri de mortalitate infantilă la gravidele infectate cu coronavirusuri precum SARS și MERS, dar încă nu există o explicație științifică clară.

Femeile, mai afectate economic

Și din punct de vedere economic femeile pot fi mai afectate negativ. Multe lucrează în regim part-time, iar aceste slujbe sunt primele la care angajatorii renunta când se confruntă cu o criză. Iar după ce își pierd serviciul și stau acasă, își găsesc mai greu de muncă după trecerea crizei, arată Dr. Julia Smith, cercetătoare în politici de sănătate la Universitatea Simon Fraser.

Anumite politici speciale, cum ar fi concediul medical plătit și accesul la servicii de sănătate accesibile ar contribui la reducerea impactului coronavirusului asupra femeilor, inclusiv în Statele Unite, nu doar în țările sărace. Guvernele ar trebui să le ofere resurse de baza, inclusiv echipament de protecție sau produse de strictă necesitate, precum absorbanțele, pe care multe femei din China nu le-au putut procura, scrie The New York Post.

Deocamdată, aceste măsuri încă sunt tratate superficial, iar guvernele sunt nepregătite pentru criză provocată de răspândirea coronavirusului, punctează Smith. „Diferențele de gen au fost ignorate”, conchide ea.

Sursa

Distribuie articolul: