E mare bucurie când devii părinte pentru prima dată, dar imaginați-vă că prima dată este triplă?! Și bucuria (a se citi „șoc”), și grijile (x3). Galea Garaba și soțul ei, Dmitrii, glumeau la acest subiect, iar gluma s-a „îngroșat” pentru ambii, la propriu și la figurat. Aflăm ce provocări a avut familia ei de la aflarea veștii și până la momentul, când Ecaterina, Anastasia și Alexandra deja aleargă vesele prin parc, iar părinții abia de le mai țin pasul.

Gluma care a devenit realitate

„Cum am aflat că vom avea Tripleți e o poveste foarte interesantă. În familia mea, din partea mamei mele, au existat cazuri de sarcină multiplă și dintr-un anumit motiv eram întotdeauna sigură că voi avea gemeni. Soțul meu glumea adesea: „Vă puteți imagina trei simultan?”. Eu îi răspundeam că acest lucru este imposibil, e foarte rar și de ce inventează fabule. Când la prima ecografie am fost informată că avem trei copii, am rămas fără cuvinte. Poate că acest lucru poate fi comparat cu sentimentul când întâlnești ceva în care nu ai crezut niciodată, OZN-uri, de exemplu (râde).

Galea Garaba, mamă de Tripleți

Acesta a fost, desigur, un „șoc fericit”, care m-a copleșit, m-a lăsat fără darul vorbirii și abilitatea de a respira normal. Soțul meu nu era cu mine la prima ecografie, așa că l-am sunat imediat. El m-a întrebat de nenumărate ori dacă acest lucru este adevărat și repeta într-una „tu glumești?”, „Ei bine, aceasta este cu siguranță o glumă”! Pentru noi, sexul copiilor nu conta, am visat întotdeauna doar să avem copii sănătoși și fericiți – acesta a fost cel mai important pentru noi. Când am fost informați că vom avea trei fete, am rămas șocați a doua oară, doar pentru că aceasta este o altă raritate uriașă!”, povestește mama tripleților, Galea Garaba.

Încă o încercare de a face o poză comună

Cel mai important lucru făcut în sarcină

„Sarcina, în ciuda tuturor spuselor medicilor, cunoscuților și persoanelor necunoscute, a mers foarte bine. Până și hemoglobina era normală, deși înainte de sarcină era mereu scăzută. Faptul că aveam o sarcină multiplă m-a făcut să iau multe decizii importante, care, după părerea mea, au asigurat un curs calm al sarcinii și rezultatul ei de succes: Mi-am asigurat o „deconectare” completă de la informații negative și comentarii despre sarcină. În astfel de situații, există un milion de consilieri și 99%, din păcate, prezintă imediat o imagine nu foarte pozitivă a finalului. Am fost întotdeauna pozitivă. Iar soțul a fost un însoțitor constant al sarcinii și al nașterii mele, la fel de pozitiv.

Fetele tripletele

Am găsit un doctor foarte competent, care nu m-a intimidat, nu s-a speriat, nu s-a încordat și, pe toată durata sarcinii, a făcut tot ce era necesar pentru mine și bebeluși, mi-a răspuns la întrebări și experiențe. Mi-am controlat poftele, deși, cumva nici nu puteam mânca mai mult decât în mod normal. Cel mai dificil era când mergeam la USG, de fiecare dată când mi se strângea inima până când auzeam prețuitul: „Totul este în regulă, copiii se dezvoltă bine, toată lumea este sănătoasă”. Începând cu luna a 6-a dormeam foarte rău, bine, 6 ore pe zi, maxim, dar cred că acesta a fost unicul mic disconfort (zâmbește). Copiii au apărut la 38 de săptămâni de gestație, cântărind 3040 grame, 2950 grame și 2900 grame. Medicii au fost șocați!”, ne mai spune mamica celor trei fetițe.

Ecaterina

Regimul – cuvântul cheie, implementat perfect

„Primele zile eram ca în ceață – nouă nu ne venea să credem că suntem acum părinții a trei fete frumoase și încă deodată. Primele două zile cu copiii a fost doar soțul meu, eu fiind la terapie intensivă după operație. El efectiv nu a dormit și vedea prima dată bebeluși de care el trebuia să îngrijească. Prima lună nu a fost ușoară, ne obișnuiam în primul rând să fim părinți, cu regimul și toate restul. Incredibil, dar din a doua lună ne-a reușit să le facem regim, deoarece am fost foarte serioși și am studiat multe informații pentru a ne atinge obiectivul”, ne mai povestește Galina.

Alexandra

Ochii oamenilor… bată-i vina

„Lipsa unui cărucior pentru Tripleți în Moldova a fost prima mare problemă. Am fost nevoiți să îl importăm. Lipsa drumurilor normale prin oraș pe care să ne deplasăm cu cărucior e alta – pe care de altfel orice părinte cu copil mic o resimte. Nu există niciun parc în apropierea casei noastre, unde să ne putem plimba și, prin urmare, trebuie să mergem în parc de două ori pe zi cu mașina. Elementar, NU putem intra în magazin cu căruciorul nostru, deci de la uși prea înguste, la mall-uri și la oficiul poștal, și până la lipsa rampei e poveste cunoscută.

Anastasia

Lipsa locurilor de joacă sigure, în parcuri, pentru copiii sub 3 ani este o altă problemă frecventă, iar cea mai mare nedumerire a noastră, ca părinți, este comportamentul frecvent și foarte lipsit de tact al trecătorilor care ne văd pentru prima dată cu Sașa, Catea și Nastea. Nu știu dacă e mare bucurie pentru noi, însă unii uită uneori de standardele elementare ale decenței.

Încercăm să percepem toate momentele cu un aer pozitiv și să găsim alte modalități de ieșire din situație. De-a lungul acestui an și trei luni, mi-am spus de nenumărate ori: „acest lucru este imposibil!”. Și de fiecare dată am făcut totul pentru a face imposibilul posibil. Acum pot spune cu încredere că nu există situații fără soluție”, spune Galea pentru EA.md.

Ultima încercare de a face o poză comună

„DA, vreau să spun tuturor părinților că ajunge și atenție pentru 3, dar și dragoste. Nu cred că ar putea fi altfel. Este minunat când o familie e mare și este foarte important ca dragostea și înțelegerea să domnească întotdeauna în ea. În opinia mea, iubirea mamei pentru copii este infinită și nu poate fi măsurată cumva”, ne mai mărturisește Galea Garaba.

Galea, Dmitrii, vă dorim multă putere și sănătate întregii familii!!

Foto: Denis Barbulat