Din 5 februarie, un grup de basarabeni și români a dat start unei expediții spre Antarctida. Ei urmează să străbată Oceanul de Sud și să ajungă pe continentul acoperit de ghețari. 

Sursă: facebook.com

Călătoria tinerilor pornește din Ushuaia, Fin del Mundo, Argentina și va finaliza în Antarctida

Cei nouă aventurieri vor trece prin toponimele cunoscute din operele vestitor autori: strâmtoarea Magelan, Terra del Fuego, capul Horn și cea mai feroce strâmtoare din lume – strâmtoarea Drake! Pentru a ajunge la destinație, aceștia vor fi nevoiți să înfrunte frigul, ghețarii și cele mai înalte valuri de pe Terra, unde și-au găsit sfârșitul mii de bărci. Se vorbește că odată ce învingi valurile din strâmtoarea Drake, se permite să îți tatuezi „Toate pânzele sus” pe piept și să îți pui cercel în ureche.

Sursă: facebook.com

Sursă: facebook.com

Transportul acestui grup este o barcă de 24 de metri, din oțel și desigur un navigator experimentat la bord. Vor trece și prin trei stații polare: Vernadski, Bellinghausen și Frei. Tinerii preconizează să vorbească cu savanții localnici despre schimbările climatice și viața pe continent. În afară de discuții, ei vor servi ceai polar, paste marinărești, inclusiv vor avea ocazia să facă baie în sauna polară și în gayzere. La fel, vor admira balenele, orcile, focile, leii de mare, mai multe specii de pinguini, iceberg-uri și toate acestea luminate de ziua polară, pentru că în această perioadă, pe continentul sudic, soarele nu apune.

Sursă: facebook.com

Spiritul aventurii fără frontiere

De remarcat este faptul că această expediție are și o tentă științifică, din motiv că se vor prelua probe de apă din diverse locuri ale continentului. Ulterior, ele vor fi predate la București și studiate de savanții români. Anatol Untură a menționat pe pagina sa de facebook: „Adevăratul spirit al aventurii nu știe frontiere sau piedici. Ceea ce până acum erau doar niște puncte din atlasul de geografie, vor deveni casa noastră pe o lună de zile. Sub pânze roșii, doar înainte! Mereu spre ceva nou! O aventură care se întâmplă doar odată în viață și care odată făcută, va rămâne pentru totdeauna cu noi. Pentru așa aventuri face să trăiești”.

Sursă: facebook.com

Un alt scop al echipei este să realizeze un mini serial despre expediția lor, despre Antarctida și despre schimbările climatice cu care se confruntă continentul, influențate de micro plastic și care se finalizează cu migrația animalelor din emisfera sudică.

Periodic, Anatol postează pe pagina sa un Jurnal de Bord, în care redă tot ce a avut loc în ultimele zile și atașează fotografii. Calitatea rea a imaginilor este motivată prin faptul că se transmit prin satelit, iar acest lucru durează foarte mult. Una dintre fotografii s-a încărcat timp de patru ore.

Expediția spre continentul sudic, se preconizează, să dureze o lună.