Așa se caracterizează Olga, o tânără de 26 de ani cu sindrom Down. Nu se consideră diferită de ceilalți, din contră tinde să însușească tot mai multe zi de zi.

A făcut doi ani de croitorie, a experimentat cum este să fii operator la calculator, iar de curând a început să studieze limba engleză. Oamenii din jur nu sunt tocmai toleranți, însă tratează cu indiferență răutățile pe care le aude în și continuă să lupte.

Cunoaște-o pe Olga și povestea ei în reportajul ce urmează.

Reporterul AGORA, Capitolina Turculeț, a surprins-o răsfoind o carte. De curând a început să studieze limba engleză.

„One, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten. Stand Up, Sit down, please!” (n.r – Unu, doi, trei, patru, cinci, șase, șapte, opt, nouă, zece. Ridică-te. Așează-te, te rog!)

Olga a fost implicată și în alte activități.

„Am făcut zece clase la școala nr.7. Operator la calculator. Și la croitorie doi ani”, ne-a povestit tânăra.

„Îmi place să cos fuste, îmi place să cos șorți”, a adăugat Olga.

A încercat să-și găsească un loc de muncă, însă nu a fost acceptată întrucât nu ar fi destul de ageră pentru a îndeplini sarcinile.„Eu nu lucrez pentru că nu m-au primit. Nu m-au primit pentru că trebuie să cos repede la mașina de cusut, dar nu mi s-a permis”, a spus fata.

Tânăra recunoaște că sunt unele lucruri pe care nu le poate face la fel de bine ca pe celelalte.

„La matematică e zero. Nu pot să memorizez la matematică. La școală când se spunea de tabla înmulțirii, era greu pentru mine”.

Tratează cu indiferență răutățile pe care le aude în jur și continuă să lupte. Totuși, spune că și-ar fi dorit să nu sufere de Sindrom Down.

„Pentru că nu știu să calculez, nu pot să forțez mâna și pentru că nu vreau să am probleme cu inima mea”.

Sindromul Down reprezintă cea mai comună afecțiune genetică de retard mintal ușor cauzată de prezența unui cromozom suplimentar. Anual, în Republica Moldova, se nasc aproximativ 50 de copii cu Sindromul Down. Totodată, la nivel global trăiesc aproximativ 3,5 milioane de persoane cu o asemenea condiție, speranța lor de viață fiind de la 65 până la 70 de ani în țările înalt dezvoltate.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: