O expoziție inedită cu genericul „Poloneze și românce care au schimbat lumea” a fost vernisată la sfârșitul lunii septembrie în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Trebuie să cunoști poveștile fascinante a celor 34 de eroine.

Este vorba despre o expoziție în aer liber, pregătită de Institutul Polonez de la București cu ocazia împlinirii în anul 2018 a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei, odată cu obținerea dreptului de vot pentru femeile poloneze. Totodată, a fost celebrată aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire a României.

Această expoziție cuprinde poveștile a 34 de femei – 17 poloneze și 17 românce – ambițioase și curajoase care, în pofida greutăților, a obstacolelor impuse de cei din jur, a stereotipurilor din vremurile în care au activat, și-au ascultat inima și rațiunea, și au luptat pentru visele lor. Veți putea descoperi poveștile femeilor care s-au făcut remarcate în diverse domenii: gimnasta olimpică Nadia Comaneci, Sofia Ionescu-Ogrezeanu, precursoarea neurochirurgiei românești, Sarmiza Bilcescu Alimănișteanu, prima femeie avocat din Europa, Helena Wiewierska, prima femeie avocat din Polonia, Maria Bălan, regina română a spionilor, cel mai periculos dușman pe frontul de Est în Primul Război Mondial, Krystyna Skarbek,  prima femeie din serviciile secrete britanice etc.

Expoziția va fi deschisă până pe 30 noiembrie.

Foto: Arhiva personală