Cea mai importantă femeie și muză din viața actorului Emilian Crețu este omagiată astăzi. Artistul recunoaște că nu poate vedea astăzi mama din cauza condițiilor meteo din Capitală. Emilian a pus în schimb mâna pe lopată și oferă prin asta un exemplu pentru toți chișinăuienii.

La aniversarea mamei, actorul Emilian Crețu nu s-a putut deplasa la Negureni – în satul său de baștină, pentru a fi alături de cea care i-a dăruit viață lui și fraților săi.

Artistul și-a exprimat regretul pe cale virtuală, publicând un colaj foto cu sine și mama, dar și un mesaj în care explică circumstanța în care s-a pomenit – la fel ca și restul chișinăuienilor – de altfel.

„La mulți ani, scumpa și draga mea mamică… Din păcate în acest an nu pot veni acasă, fiindcă rânesc omătul”, recunoaște Emilian.

18033421_1416692138391335_7961193407298574731_n

Despre mama sa, ultima oară Emilian a povestit în contextul cazului Victoriei Pruteanu – mamă și tutore a cinci copii, condamnată la trei ani și opt luni de închisoare pentru că și-a înjunghiat soțul care o amenința cu moartea.

Emilian Crețu, indignat de cazul Victoriei Pruteanu: „Deseori mama era bătuta, dezbracată și scoasă afara în frig”

„Acest caz mi-a amintit de copilăria mea, zic eu frumoasă. Pe tatăl meu niciodată nu l-am înțeles și nici nu înțeleg bărbații care își bat soțiile și propriii copii. Violența în familia mea a fost la ordinea zilei, tatăl meu o bătea pe mama fără niciun motiv, nu scăpam nici noi de bătăi și mersul în genunchi pe grăunțe. Noi mereu eram fugari și dormeam pe unde nimeream, popușoaie, vecini…

16111033_259248034508285_8518906020586586112_nDeseori mama era bătută, dezbracată și scoasă afară în frig, dormea în iesle la vacă, respirația vacii o încălzea toată noaptea. Doar noi și mămica știam de acest ascunziș. Țin minte odată cum taică-meu a venit beat acasă și fără niciun motiv a început să o bată pe mama, eu cu fratele meu, ambii neputincioși, plângeam pe lijancă. Mama îl ruga s-o lase să trăiască și chiar îi săruta picioarele (nu exagerez și nu încerc să vă uimesc sau șochez) în acel moment, la viața de vreo 8-9 ani îmi ziceam: dacă aș fi în locul mamei, l-aș omorâ în timp ce doarme.

Mereu o întrebam pe mama de ce nu divorțează, de ce nu fugim de acasă? Mama mereu îmi zicea: „mi-e frică, o să ne găsească și o să ne omoare pe toți”. Cu aceste cuvinte era amenințată mama dacă-l părăsește. Nici pâna azi nu înțeleg de ce femeile ascund violența în familie și suportă chinul o viață întreagă?! Nu încerc să o justific pe doamna respectivă, eu doar vă întreb: cum ați reacționa voi, femeilor, din frică l-ați omorâ pe soț sau tot din frică v-ați omorâ viața alături de el?

Nicio casă de copii nu poate să ofere dragostea unei mame, chiar dacă ea a comis o crimă…

P.S. Am scris aceste gânduri nu ca să mă plâng cât de greu am trăit, ci ca să îndemn femeile să nu le fie frică, să fugă de acești „bărbați”- acesta e mesajul lui Emilian, din ianuarie 2016. 

La mulți ani cu sănătate, doamnă Crețu!

Foto: arhiva personală

Distribuie articolul: