Diagnosticul de „fibrom uterin” sau „miom uterin” nu mai este o sentință! Boala care afectează 1 din 2 femei aflate la o vârsta fertilă, chiar și foarte tinere, poate fi tratată fără bisturiu și în Republica Moldova. Despre intervenția inovativă, cum se manifestă boala, ce riscuri prezintă dacă nu este tratată la timp sau adecvat și ce recomandări le dă pacientelor am discutat cu dr. Ruslan Cemîrtan, chirurg vascular/endovascular, flebolog în cadrul Spitalului Internațional Medpark.

Ce este Fibromiomul și ce simptome prezintă 

Fibromiomul uterin (miomul uterin) este cea mai frecventă formațiune benigna  (necanceroasă), care se poate dezvolta în peretele uterului. Incidența miomului uterin la femeile cu vârsta de până la 35 de ani este de cca 15%, în timp ce femeile după 35 de ani are o incidenta mai mare, aceasta fiind de cca 45%. După menopauză, numărul și dimensiunea fibroamelor uterine are in general tendinta sa scada.

Nu se cunosc cu certitudine cauzele de apariție ale fibromiomului uterin. Se presupune că există o oarecare predispoziție genetică față de apariția lui, iar debutul primei menstruații la o vârstă fragedă (menarhă) la fel poate cauza apariția unui fibromiom uterin ulterior.

Dacă își păstrează dimensiunile reduse, fibromiomul uterin nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate. În cazurile când acesta crește în dimensiuni, apar diferite simptome, legate cu funcționalitatea uterului sau compresia organelor din vecinătatea acestuia. Sângerările care apar în afara perioadei de menstruație; menstruație mai prelungită, cu pierderi sangvine și dureri asociate mai mari; creșterea în volum a abdomenului; senzație permanentă de presiune în zona abdomenului; dureri abdominale permanente sau asociate menstruației; micțiuni frecvente (urinare în exces) sau constipație cronică; durere sau disconfort ce apare in timpul actului sexual sunt printre cele mai frecvente simptome ale afecțiunii. Fibromioamele pot afecta dezvoltarea normală a uterului pe perioada unei sarcini, în funcție de mărimea pe care acestea le au.

De ce medicul recomandă embolizarea fribromiomului

În primul rând, fiecare pacientă este atent examinată clinic și instrumental de către o echipă de medici ginecologi cu experiență din cadrul Spitalului Internațional Medpark. Aceștia stabilesc în fiecare caz aparte tactica de tratament cea mai optimală pentru pacientă: supravegherea, tratamentul hormonal, tratamentul chirurgical (miomectomia sau histerectomia) sau embolizarea arterelor uterine, deoarece nu există o metodă universală de tratament.

În cazul când este indicată embolizarea arterelor uterine sau această este opțiunea pacientei, chirurgul endovascular planifică și realizează intervenția. Embolizarea arterelor uterine constă în obturarea (închiderea) vaselor de sânge care hrănesc fibromiomul uterin. În rezultat are loc stoparea creșterii și scăderea extremă în dimensiuni a acestuia, involuție pe care specialiștii o numesc „necrozare”. Odată ajuns foarte mic, fibromiomul nu mai provoacă simptome și nu mai împiedică dezvoltarea naturală a uterului în cazul unei sarcini ulterioare.

Intervenția este minim-invaziva (fără incizie), are loc sub anestezie locală, pacientă fiind conștientă și menținând contactul verbal cu chirurgul. După intervenție, din cauza că fibromul nu mai primește sânge, se poate dezvolta durerea în regiunea bazinului mic, care durează în mediu 12 ore. Pentru „cuparea” acestei dureri, folosim un dispozitiv special, prin intermediul căruia pacientă singură își administrează medicamentul de durere în dependență de intensitatea ei. Astfel se asigură un confort postoperator maximal. Un alt avantaj este că pentru obturarea vaselor fibromului se utilizează particulele care au cea mai verificată eficientă dea lungul timpului și dau cele mai bune rezultate.

Această intervenție se realizează sub controlul razelor roentgen, de aceea este foarte important că angiograful la care se efectueaza intervenția să fie foarte performant. La Medpark este instalat cel mai modern angiograf din Republica Moldova. De asemenea, echipa de chirurgi endovasculari are o experiență foarte bogată în intervențiile endovasculare în toate segmentele arteriale ale corpului, inclusiv bazinul mic.

Avantajele embolizarii uterine față de tratamentul chirurgical sunt semnificative. Astfel, perioadă de spitalizare este de doar 1 zi; durerea postoperatorie durează 1-2 zile vs 1-2 săptămâni în intervențiile chirurgicale; riscul de infecții asociate sau complicații postoperatorii este de 7 ori mai mic; riscul de recidiva a fibromului este semnificativ mai mic (de cca 30 ori) comparativ cu miomectomia, acestea în condițiile când costurile de tratament în ambele metode sunt egale. Însă avantajul principal este că femeia care suferă de această afecțiune rămâne cu uterul intact, păstrându-și fertilitatea și feminitatea.

Când și de ce miomul uterin recidivează

Există doar o singură metodă de tratament care garantează că miomul nu va recidiva – histerectomia, adică înlăturarea uterului. Riscul de reapariție a fibromului după miomectomia chirurgicală este de până la 60%. În caz de embolizare a artetrelor uterine, riscul de recidiva în primii 5 ani după procedura este cel mai mic – de până la 25% în cazul femeilor mai tinere de 40 ani și de doar 10% în cazul femeilor trecute de 40 de ani.

Esențial este de înțeles că procedura de embolizare a arterelor uterine este menită să ducă la reducerea semnificativă în dimensiuni a fibromului, ceea ce va asigură dispariția simptomelor care au făcut pacienta să se adreseze. Păstrarea uterului este obiectivul final cel mai important al embolizarii, deoarece acesta este organul asociat cu feminitatea, iar înlăturarea lui, mai ales în vârste tinere, este un factor psihologic foarte traumatizant pentru femeie. Statistica este una foarte bună în această intervenție. Astfel, 80-90 % dintre femeile ce au fost supuse embolizarii arterelor uterine pentru fibromul simptomatic nu vor mai avea simptome după 1 an de la procedura, iar fibromul se va micșora cu 40-70%.

Există însă și cazuri când, după embolizarea arterelor uterine, simptomele fibromului se mențin, situație catalogată ca eșec al procedurii – 4% cazuri. Aceasta se întâmplă când fibromul are multiple surse de alimentare cu sânge, care în timpul procedurii sunt în latență, adică nu se manifestă și nu pot fi identificate. În aceste cazuri se va efectuă o angiografie prin RMN a abdomenului care va identifică sursele suplimentare și va fi necesară o nouă procedura de embolizare.

Cât de mult afectează fibromiomul fertilitatea

Fiind atât de frecvent întâlnit, de multe ori fibromul uterin este prezent la pacientele care încă nu au născut, care încă nu au rămas însărcinate și care își doresc o sarcină. Pe parcursul unei sarcini sunt problematice fibroamele cu localizare mai spre interiorul uterului (submucoase). Acestea vor crește spre cavitatea uterului și vor dauna fătului (îl vor împinge). De asemenea, sunt nefaste fibroamele care cresc în partea inferioară, de jos a uterului, în regiunea istmului și cervixului uterin.  Ele vor crea un obstacol, împiedicând trecerea copilului prin căile de naștere. De aceea, este recomandată tratarea fibroamelor uterine de dimensiuni mai mari sau cu localizările menționate înainte de sarcină, pentru a nu dăuna uterului și fătului pe parcursul sarcinii și nașterii.

 

Recomandări pentru pacientele cu suspecție sau deja cu diagnostic stabilit

Pacienetelor care au suspecția unui fibrom le recomand să facă o consulție ginecologică. Medicul va examina pacienta clinic și prin anumite investigații indolore, care vor confirma (sau poate infirma) diagnosticul și vor furniza informații despre localizarea, structură și dimensiunile acestora. Dacă metodele hormonale de tratament nu sunt indicate sau nu au fost eficiente, atunci pacientei i se va recomanda tratamentul invaziv – chirurgical sau prin embolizarea arterelor uterine.

Pentru a primi o informație completă despre ambele metode și astfel, de a lua decizia corectă de tratament, pacienta va trebui consultată și de către chirurgul endovascular. Acesta îi va putea răspunde la toate întrebările legate de această metodă.

Pentru a vă înscrie la o consultație a doctorului Ruslan Cemîrtan, chirurg vascular/endovascular, flebolog în cadrul Spitalului Internațional Medpark apelați 022-40-00-40 sau pe Medpark.md.

P

Distribuie articolul: