Povestea Elenei Paladi nu e ca la „mulți alți moldoveni ajunși în lumea mare”. A avut o copilărie grea, marcată de pierderea mamei la numai 8 ani. A fost crescută de o mătușă care o încuraja mereu și îi spunea printre lacrimi că „mâinile ei (n.r. ale Elenei) sunt copia mamei”. A ajuns în Cehia prin 2007, cu un copil mic în brațe, în căutarea unui refugiu în care soțul violent nu o va mai găsi. Mai departe istoria e menită să vă motiveze. Elena are acum un atelier propriu de mulaje personalizate la Praga, iar mâinile celea mici, alinate în copilărie de lacrimile mătușei sale, creează adevărate opere de artă și amintiri prețioase pentru clienții ei.

De 13 ani, printre străini

Moldoveanca Elena Paladi

„Nu știu dacă povestea mea va fi foarte interesantă. Mă numesc Elena Paladi și sunt originară din raionul Nisporeni. Cu dorința de a oferi copilului meu un viitor mai bun am decis și eu, ca fiecare, să plec la muncă în străinătate. Eram tânără mămică, fugară, mă ascundeam de fostul soț, căutând un refugiu sigur pentru mine și copil. Am ales Praga, un oraș foarte frumos și cu multă istorie. Au trecut deja 13 ani, iar în urmă cu ceva timp am decis să deschid un atelier de mulaje personalizate. Nu știam nimic la început, știam doar că VREAU ȘI POT SĂ FAC ceva”, ne povestește Elena.

Timpul nu iartă. La 8 ani, fără mama!

Elena și fiica ei

„Sunt momente în viață în care îți dorești din tot sufletul să poți opri timpul în loc și să ai mereu aproape oamenii pe care îi iubești. Să te înconjori de lucrurile și clipele care te-au făcut fericit și să le poți lua cu tine mai departe. Timpul însă nu iartă și oamenii pleacă, iar tot ce poți face este să dai o formă a ceea ce va fi o amintire și să o ții cât mai aproape de sufletul tău. Am descoperit asta după ce am pierdut-o pe mama, pe neașteptate, pe nesimțite și fără întrebări. Într-o zi pur și simplu nu a mai fost. Deși va fi mereu în sufletul meu, mi-aș fi dorit să fi avut mai mult timp, mai multe amintiri și, cumva, să îmi rămână mereu strângerea ei de mână.

Astfel că, de ziua fetiței mele, mi-am spus că orice moment prețios trebuie să rămână, fizic, în lumea materială și nu doar în gânduri. Să rămână mereu al nostru, palpabil și de neatins. Așa am procurat materialele necesare și i-am făcut fetiței mele cel mai frumos cadou, ne-am făcut nouă cadou toată iubirea noastră într-o strângere de mână pe care o voi avea mereu pe birou. A fost înălțător sentimentul, dar astfel am hotărât că vreau să îl dărui mai departe. Să simtă fiecare că cele mai importante lucruri în viață sunt momentele pe care nu ți le poate lua nimeni niciodată”, ne spune Elena, cu referire la ideea afacerii ei.

Și de idei nu duce lipsă

„Atelierul meu este o activitate oficială. Ca peste tot probabil, ca în multe domenii, este nevoie de multă ambiție și încredere în tine ca să reușești. Am depus foarte, foarte mult efort din toate punctele vedere. Înainte de a deschide atelierul Ellenatreti am făcut practică acasă. Îi sunt foarte recunoscătoare fetiței mele și partenerului meu că mi-au răbdat toate încercările și m-au susținut enorm de mult. Nervi, chin, timp pierdut și foarte mult material aruncat până am găsit proporțiile potrivite. Din punct de vedere financiar la fel mi-a fost greu. A costat, ba chiar mai mult decât îmi făcusem planul inițial, dar nu regret. Ideile vin de la sine, curg gârlă, motiv să fie doar”, ne mai mărturisește moldoveanca.

Imortalizează cam tot ce i se cere

„Au fost și sunt mai multe cerințe din partea clienților. Am realizat, de exemplu: blazon de familie, mască , burtica însărcinată, tălpițele bebelușului… La toate am reacționat pozitiv desigur, chiar și la cererile mai deocheate. Recent, o domnișoară care a venit la atelier, a cerut să îi fac un mulaj la un organ mai intim. E și asta parte din artă, dacă știi cum să o abordezi”, spune Elena.

Vrea să deschidă ateliere în mai multe orașe din Cehia

„Amintirile sunt o parte integrantă a vieții noastre. Timpul zboară cu adevărat… momentul care urmează să sosească este pe cale să treacă, iar un mulaj personalizat este o experiență specială și o amintire unică, ce poate deveni simbol al iubirii voastre pentru ani buni. Sunt foarte motivată atunci când văd că ceea ce creez aduce zâmbetul pe chipul clienților și mai mult mă bucură mesajele lor ulterioare despre bucuria pe care au adus-o celor apropiați. Și acest zâmbet reapare ori de câte ori veți vedea suvenirul prin casă. Pentru viitor am multe proiecte, desigur vreau și o să-mi extind afacerea pe teritoriul Republicii Cehe. Voi depune tot efortul să deschid un atelier și acasă. Nu va fi simplu, dar voi reuși, e nevoie de ceva timp doar”, ne mai spune Elena Paladi.

Foto: Ellenatreti