Teresa Morán este din Spania şi are 26 de ani. A făcut doi ani de voluntariat în Chişinău, la Centrul pentru Jurnalism. La moment trăieşte în Marea Britanie şi face masteratul la Jurnalism Internaţional de la Universitatea Cardiff. Pentru teza de master a decis să facă un documentar despre şcolile cu predare în limba română din Transnistria. Pasiunea ei pentru Moldova a determinat-o să înveţe limba română şi afle cât mai multe despre ţara noastră. Teresa speră să revină la noi cât mai curând.

Foto: cna.md

Cum ai decis să vii în Moldova şi ce ştiai despre ţara noastră?
„Prima mea vizită în Moldova a fost în luna iulie a anului 2015, graţie unui voluntariat care a durat un an. Sinceră să fiu, nu ştiam aproape nimic despre Moldova, doar că era în Europa de Est, fiind la frontieră cu România…şi mai ştiam că în Spania sunt mulţi emigranţi moldoveni.”

Ce ţi-a atras atenţia în Chişinău?
„Ceea ce mi-a atras atenţia în capitală a fost că e un oraş verde. Are păduri, parcuri şi lacuri unde te poţi plimba şi odihni. De asemenea, mi-a atras atenţia troleibuzele, dar mai ales microbuzele. N-am mai văzut niciodată așa ceva. Sunt haotice, dar în acelaşi timp funcţionează foarte bine şi sunt foarte eficiente şi rapide pentru a ajunge la orice destinaţie. Oraşul se modernizează, dar din cauza multor străzi neasfaltate pare un oraş rural.”

Ce locuri ai vizitat în Chişinău?
„Turnul de Apă de lângă Universitatea de Stat din Moldova care oferă una din cele mai bune vederi ale oraşului,
În plus, alături, se află intrarea parcului Valea Morilor; este plăcut să te plimbi ori să te odihneşti acolo. Staţia de tren din Chişinău este destul de frumoasă şi, în plus, se află acolo piaţa de la Gară unde se pot găsi chilipiruri autentice la un preţ bun. Plimbându-te prin aceste străzi, vezi Hotelul Cosmos, un exemplu clasic de arhitectură sovietică, care face parte din autenticitatea oraşului.”


Cum ţi se pare arhitectura oraşului? De ce ar avea nevoie Chişinăul?
„Arhitectura oraşului este foarte diferită în comparaţie cu alte capitale europene. Am rămas surprinsă să văd în Chişinău multe blocuri de beton și sonde ale arhitecturii sovietice. Oficialităţile ar trebui să restaureze clădirile din centru. Pe alocuri, orașul este cenușiu, dar graţie numărului de parcuri pe care le are, acesta este un oraș plăcut.”

Eşti originară din Madrid, capitala Spaniei. Spune-ne câteva exemple pe care Chişinăul ar trebui să le i-a de la Madrid şi invers.
„Chişinău ca şi capitală ar trebui să asfalteze străzile şi să organizeze traficul de maşini. Trebuie să îmbunătăţească transportul public şi cu timpul să renunţe la sistemul de transport ce ţine de microbuze care este depăşit. Madridul ar putea lua exemplul Chişinăului în materie de transport public şi anume troleibuzele; să conteze pe ele pentru că sunt ecologice şi nu dăunează mediului înconjurător.”

Ce ţi-a plăcut aici? În ceea ce priveşte mâncarea, locurile, oameni,..
„Îmi place mâncarea tradiţională. Fructele şi legumele sunt proaspete, iar plăcintele sunt gustoase. Asta e a doua oară când mă aflu în Moldova şi nu am ratat să mănânc colţunaşii și clătitele. Oamenii, cu mici excepţii, sunt mereu amabili şi te ajută zâmbitori, mai ales când încerci să le vorbeşti limba lor nativă. Limba română mi se pare o limbă melodioasă şi sper să o pot învăţa în continuare.

Mi-a atras atenţia bilinvismul oamenilor; majoritatea oamenilor vorbesc fluent atât limba română, care e limba oficială, dar şi rusa; două limbi care sunt total diferite. De asemenea, aici sunt minorităţi naţionale precum ucraineni şi turci, care fac ca Moldova să fie o ţară interesantă din punct de vedere cultural.
Mi-a atrás atenţia şi cultura vinului nu ştiam că Moldova are vinuri de înaltă calitate şi asta m-a surprins în mod plăcut.”

Ce ar trebui să ştie spaniolii despre Moldova înainte de a veni în ţara noastră?
„Să fie atenţi la taximetrişti, mai ales cei de la Aeroport, care obişnuiesc să mărească preţurile văzând că eşti turist. Este o ţară care, din păcate, nu este obişnuită cu turiştii, dar cu timpul asta se va schimba.”

Ai recomanda Moldova ca destinaţie turistică pentru prietenii tăi spanioli?
„Da, pentru că moldovenii au un caracter deschis şi sociabili, chair dacă la început sunt un pic reci. Dar sunt persoane foarte ospitaliere. De asemenea, este o destinaţie economică unde poţi mânca într-un restaurant bun cu doar 5 euro și desigur Moldova are şi vinuri bun.”

Interviu realizat de Daniela Gorincioi, stagiară. 

Distribuie articolul: