Joaquin Phoenix este deja favorit la Oscar după rolul fabulos din „Joker“. În spatele interpretării sale copleșitoare stau multe eforturi și sacrificii. Heath Ledger ne-a lăsat moștenire un Joker dement, pus pe șotii morbide și mortale, un autointitulat agent al haosului. Inteligent, sclipitor, malefic, a fost cel mai bun Joker din istorie. Dar ceea ce face acum Joaquin Phoenix în „Joker” este cu totul altceva: geneza personajului său ne arată cât de subțire poate fi linia dintre umor și nebunie, dintre slăbiciune și forță, calm și violență, dintre ordine și haos. Un singur om, desconsiderat de toți cei din jurul său, întoarce lumea pe dos și zguduie întreg sistemul – o lecție pe care am mai primit-o și de-a lungul istoriei, fără să tragem, însă, toate învățămintele necesare.

Cel mai bun Joker și cel mai uman

Joker Eroul lui Heath era diabolic și jucăuș, inteligent și perfid – te seducea, dar tot îl urai. Jokerul lui Joaquin, firav, plăpând, costeliv – îți provoacă milă și te atrage repede de partea lui. Nu-i amuzant, deși râde compulsiv. E un clovn singur și trist, o victimă care îndură până când dă de gustul răzbunării și își face singur dreptate. Heath a făcut cel mai bun Joker din istorie, dar Joaquin l-a dus și mai sus și i-a adăugat o profundă dimensiune umană. Joker este un om singuratic, neînțeles și prigonit care începe să riposteze și distruge totul în jurul său, decis să ardă lumea asta lipsită de empatie în care nimeni nu mai e dispus să se pună în locul celuilalt. Sună cunoscut? E lumea pe care o lași puțin deoparte când intri în cinematograf și în care te vei întoarce cu mintea zob după ce faci cunoștință cu Joker – aceeași tensiune socială, aceeași societate fracturată, aceiași politicieni și îmbogățiți cinici care trăiesc doar pentru ei, în vreme ce oamenii simpli acumulează frustrări, iar scânteia care va genera explozia pare inevitabilă.

Deși părea imposibil ca altcineva să poată scoate mai mult din acest clovn decât regretatul Heath Ledger, Joaquin Phoenix își demonstrează încă o dată forța strivitoare, ducând nebunia până la nivelul la care simți că ai intrat într-un ospiciu, nu într-o sală de cinema. Oscarul ar trebui să fie al lui. Este un rol pentru care Joaquin a pus în fiecare gest întreg talentul său uriaș, pentru care a muncit și a îndurat mult. A făcut sacrificii. A slăbit enorm până au început să-i iasă coastele și șira spinării, s-a certat cu Robert De Niro. Dar a scos tot din clovnul lui. Și i-a dat suflet.

Actorul în vârstă de 44 de ani a dezvăluit pentru Associated Press că a slăbit 23 de kilograme și că devenise obsedat de greutatea sa; în fiecare zi urmărea cântarul ca să vadă dacă a mai dat jos câteva grame. Dar au fost și lucruri pozitive când a slăbit. „Când atingi obiectivul de slăbit, totul se schimbă. Cel mai greu e să te trezești în fiecare dimineață și să fii obsedat de 100 de grame. Dezvolți un fel de tulburare”, a spus el.

Joaquin a dezvăluit pentru Access Hollywood că nu a slăbit înfometându-se: „N-a fost doar un măr pe zi. Nu, am mâncat salată verde și fasole verde fiartă. E ceva ce am mai făcut înainte și am fost supravegheat de un doctor care s-a asigurat că sunt bine.”

În septembrie, actorul a declarat pentru revista Total Film că a ținut un regim foarte dificil: „Era o dietă oribilă. În luna mai, am început să mănânc foarte sănătos. Adică doar salate, foarte puţin sos. Legume la abur. Apoi, exerciţii fizice. Asta m-a adus la o anumită greutate. Apoi am trecut la o dietă extremă, cu salată verde şi fie fasole verde, fie sparanghel la abur, apoi un măr. Şi asta doar o dată pe zi”, a povestit Phoenix pentru revista Total Film.

Actorul a mai spus că, la un moment dat, această dietă extremă l-a afectat psihic. Regizorul Todd Phillips nu l-a ajutat, însă, deloc în chinuitorul proces de transformare fizică, ba dimpotrivă, lăsa mereu pungi cu covrigei sărați prin preajma lui: „Todd avea nenorociții ăia de covrigei pe care îi ador. Avea o grămadă de pungi în biroul lui! A fost foarte dificil”, a povestit actorul.

Pe lângă chinuitoarea metamorfoză fizică prin care a trecut a fost o provocare pentru Joaquin, ci și colaborarea cu Robert De Niro: cei doi s-au luat la ceartă în timpul filmărilor. Todd Phillips a povestit pentru Vanity Fair că Phoenix și De Niro au metode diferite de lucru și că aceștia au intrat în conflict.

De Niro a confirmat: „Personajul lui și al meu nu prea au multe în comun, nu trebuia să vorbim despre orice. Ne-am zis doar: „Fă-ți treaba. Să ne purtăm precum personajele. E mai simplu și nu vorbim. N-avem niciun motiv pentru asta.” În pofida răcelii dintre ei, Phoenix a avut numai cuvinte de laudă pentru De Niro, pe care l-a numit actorul său preferat. El a mărturisit că s-a inspirat pentru rolul său și din modul în care legendarul actor se pregătește atunci când joacă.

 

 

Distribuie articolul: