Se fac 16 ani de când Asociația Copil, Comunitate, Familie (CCF Moldova) lucrează în țara noastră pentru binele copiilor și familiilor defavorizate. Deși încă nu au atins majoratul, au dreptul la buletin de identitate. Iar acest act de identitate, constituie încrederea societății și rezultatele care au marcat viețile a mii de destine. Despre ele află mai multe detalii în cele ce urmează.

Cele mai bune alternative pentru orfelinate

„În 2004, un grup format din cinci persoane (pedagogi și un medic) au decis să se implice mai activ și cu un scop comun de a produce o schimbare în viața copiilor din Moldova. Câțiva aveau experiență de lucru în ONG și cunoșteau din această activitate soarta și problemele, dar și visele și speranțele copiilor din Moldova, în special ale celor care erau separați de familie și se aflau în instituții rezidențiale. Astfel la 8 aprilie 2004, este înregistrată al Min. Justiției cu nr. 2952, Asociația Obștească Copil, Comunitate, Familie (CCF Moldova). Așa precum se numesc, asociația are drept scop de a dezvolta parteneriate, programe pentru ca fiecare copil să crească fericit în comunitatea sa de origine, alături de o familie iubitoare, iar astfel copilăriile Moldovei să constituie valori puternice pentru ulterioare generații. Un an mai târziu, 2005, asociația cu activitate națională, devine reprezentant local, al fundației Hope and Homes for Children din Marea Britanie, care astăzi este unul din liderii globali ce urmărește eradicarea sistemului rezidențial. Altfel spus, închid orfelinatele, dezvoltând cele mai bune alternative de tip familie pentru copii.”

„Pentru noi este o onoare să fim asociați profesional cu HHC Marea Britanie, care este un notoriu expert internațional și global în domeniul Protecției Copilului, cu accent pe asigurarea unui mediu familial și dezinstituționalizare”, susțin cei de la CCF. 

Instituțiile rezidențiale fură identitatea copiilor

„E oarecum înțeleasă această întrebare, pentru că la început și fondatorii organizației pe care o reprezentăm, soții Mark și Caroline Cook și-au propus să repare și să reconstruiască orfelinatele distruse în urma războiului din Bosnia. Lucrând cu copii din orfelinate, au realizat că nevoile copiilor rămași orfani sau abandonați nu puteau fi împlinite în astfel de instituții: ei aveau nevoie de dragostea și siguranța unei familii. De aici a pornit mișcarea internațională, apoi globală de a susține guvernele statelor pentru a oferi o altă calitate sistemului de protecție a copilului. 

Noi, considerăm aceste instituții, reci, depersonalizate, care fură identitatea copiilor, le curmă dezvoltarea potențialului, și o spunem din cuvintele copiilor, la care mereu aplecăm urechea. Consultările cu copii, este baza programelor și acțiunilor noastre, iar ei ne spun că suferă enorm separați de familii și comunități. Pe de altă parte aceste instituții sunt ”găuri negre” pentru bugetul unei țări aflată într-o continuă tranziție.” 

„În 2010 fiica mea a rămas însărcinață dintr-o relație pe care eu am considerat-o aventură. M-am opus, eram supărată, nu am vizitat-o nici la maternitate și nici după asta nu știam ce face. Sentimentele de furie care m-au cuprins, nu-mi puteau lăsa mintea să înțeleagă prin ce trece, rămasă singură cu un copil nou-născut în brațe, fără nici un ban și un loc de trai. Nu știu unde s-ar fi ajuns, dacă nu eram contactată atunci de asistentul social de la organizația „Copil, Comunitate, Familie”. Imediat a doua zi m-a vizitat, am discutat și parcă mi s-a luminat inima, iar ochii au văzut o altă lume. Am mers împreună la centrul maternal, care o găzduia. Trecuse o lună și jumătate de când nu o văzusem și nici nu știam ce nume a dat copilului. Când m-a văzut plângea în hohote și a căzut în genunchi. A fost cea mai mare palmă a vieții mele. M-am așezat alături de ea, i-am cuprins, iar în ziua următoare i-am luat acasă. Sunt ai mei, sunt viața mea, iar supărarea îmi distrugea viața mea și a lor. Aprope 1 an de zile, CCF Moldova ne-a fost alături, iar acel telefon, discuție îmi va rămâne vie în amintire cât voi mai trăi, ne-a schimbat total viața. Chiar și după 1 an, ori de câte ori aveam nevoie de o părere, de un sfat care să ne ajute în decizii, formăm 022 23 25 28 (CCF), era telefonul încrederii. Azi fiica mea are o familie frumoasă, iar eu 3 nepoți. Îi iubesc pe toți la fel, dar pentru primul am sentimente aparte, probabil din simțul de vinovăție”, mărturisește Domnica, o femeie de 68 de ani, beneficiară a serviciilor CCF. 

Asistența parentală profesionistă este un serviciu realist

Rămâne să marcăm această mare realizare a țării noastre și ne-o dorim cât mai curând. Iar noi vom continua să rămânem cu programe de susținere a copiilor în comunitățile, școlile și mediile familiale benefice lor. Dacă există superlativul scenariului frumos, a unei Moldove puternice, stabile, fără probleme majore în domeniul social, educațional, de protecție a copilului și sănătatea lor, atunci nici organizația nu-și va avea locul. Cât privește abandonul copiilor, e nerealist să zicem că nu vor mai exista. Dar putem ști cu precizie, că vor fi foarte puține. Este important să înțelegem sintagma de „copil abandonat” sau „copil orfan”, care de cele mai multe ori este interpretată greșit. Cea mai mare parte a părinților ar face tot ce pot ca să rămână alături de copiii lor, dar sărăcia și lipsa de sprijin, de alternative, forțează separarea dintre copil și părinți. Vom avea copii separați de familie și după desființarea orfelinatelor, dar locul lor e tot într-un mediu familial, fie în familia lor extinsă (bunici, unchi, mătuși, rude apropiate), fie în asistență parentală profesionistă și deja adopție.

Recent organizația a publicat raportul de activitate 2019, dar și date care înglobează munca celor 16 ani CCF Moldova.