În urmă cu 19 ani, Andreea Răducan pierdea aurul olimpic de la individual compus la Sydney. Ce s-a întâmplat de atunci? Un documentar lansat recent ne aduce în prezent cu demersurile și zbaterile fostei gimnaste.

Sydney 2000 a însemnat pentru Andreea Răducan și bucurie, și o imensă decepție, transmite presa străină.  Campioană olimpică împreună cu echipa României, gimnasta pe atunci în vârstă de aproape 17 ani cucerea aurul și în proba de individual compus, fiind urmată pe podium de compatrioatele Simona Amânar și Maria Olaru. Ceea ce timp de câteva zile a fost privit, pe bună dreptate, drept un triumf total avea să vireze curând în dramă. Iar documentarul „Fata de aur”, filmat între 2014 și 2015 și lansat anul acesta, narează istoria acelor zile, dar mai ales pe cea a anilor scurși pentru fosta sportivă din 2000 încoace. Ce s-a întâmplat însă în acel caz? Să ne reamintim.

21 septembrie 2000
Andreea Răducan devenea campioană olimpică la individual compus într-un concurs dominat de România, doar a doua învingătoare tricoloră în această probă după Nadia Comăneci în 1976. Pe treptele de argint și bronz se clasau coechipierele Simona Amânar și Maria Olaru.

24 septembrie 2000
Gimnasta concura în finala de la sărituri și obținea medalia de argint, în urma rusoaicei Elena Zamolodcikova

25 septembrie
Răducan trebuia să concureze în alte finale pe aparate în care era calificată, bârnă și sol, însă forul olimpic român, apoi antrenorii au fost informați că ea testase pozitiv la pseudoefedrină. Substanța a fost găsită în proba prelevată după concursul individual compus

26 septembrie
CIO decide să-i retragă Andreei medalia de aur de la individual compus, în urma recomandării formulate de Comisia Medicală a CIO. Substanța, care era pe lista celor interzise la acel moment, ajunsese în corpul gimnastei după ce aceasta luase un Nurofen, la recomandarea medicului lotului, Ioachim Oană.

27 septembrie
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a judecat în regim de urgență cazul Răducan, chiar la fața locului, la Sydney. Decizia a fost de respingere a apelului formulat de sportivă și de Comitetul Olimpic Român. Cei trei membri ai juriului au admis că Andreea nu a încălcat în mod intenționat regulile antidoping, dar au insistat că s-a comis o „ofensă doping”.
Istoria a creat multă emoție, lumea de peste tot aliindu-se cauzei gimnastei pedepsite într-o situație controversată. Au existat unele vicii și omisiuni în documentația care a însoțit întregul caz, cum ar fi consemnarea unor cantități diferite de urină pe formularele oficiale. De asemenea, cantitatea era mai mică decât prevedea regulamentul, care cere un minimum de 100 de mililitri. Toate aceste lucruri, ca și alte aspecte nu au fost luate în considerare, decizia a rămas în picioare, doar medicul Oană fiind suspendat pentru două ediții de JO

octombrie 2001
Andreea Răducan a concurat la Mondialele de la Gent, cucerind trei medalii de aur, cu echipa, la bârnă și sol, și două de bronz, la individual compus și sărituri

2002
După Mondialele de la Debrecen, Răducan a decis să renunțe la gimnastică

2014-2017
Au loc filmările la documentarul „Fata de aur”, care reamintește ce s-a petrecut la Sydney și urmărește frământările fostei sportive în legătură cu medalia ce i-a fost retrasă. Pe care consideră a ei și caută în continuare o modalitate de a o primi înapoi

septembrie 2019
Filmul are premiera pe HBO

Documentarul „Fata de aur” o arată pe campioana de la Sydney căutând să recupereze medalia pierdută. În forma ei hotărâtă, dar și în cea vulnerabilă, după cum explică realizatoarea Denisa Morariu-Tamaș.

La finalul lunii, pe HBO, a rulat în premieră documentarul „Fata de aur”. Un film care spune o parte din povestea Andreei Răducan și care o urmărește pe fosta gimnastă timp de trei ani în lupta sa cu Comitetul Internațional Olimpic pentru a-și recăpăta medalia de aur cucerită în concursul de la individual compus la Sydney 2000. Medalia pierdută apoi din cauza unei pastile de Nurofen. Timp de 96 de minute, Andreea face o călătorie printre amintiri, fie ele plăcute sau nu. Este pusă în situații diferite: o întâlnire dură cu psihiatrul Gabriel Diaconu, o audiență care lasă urmări cu președintele CIO Thomas Bach, o discuție jovială cu Octavian Belu și Mariana Bitang, una tristă cu expertul anti-doping Don Catlin și o conversație cu multe sensuri purtată cu Nadia Comăneci și Bart Conner.

Portretul complex al Andreei Răducan se compune din bucăți de puzzle povestite de antrenori, de mama sa, dar și din imaginile de la Sydney și secvențe de la Deva, în care este prezentată o parte din viața gimnastelor din anii 1999-2000.