Poți să rămâi perplex atunci când admiri rochiile semnate de designerul basarabean Diana Voevuțki. Este creatoarea de modă căreia îi place la nebunie să scoată pe podium rochii transparente și fine. Pe lângă faptul că elaborează rochii pentru cea mai fericită zi din viața unei femei, Diana și-a asumat și provocarea rochiilor de ocazie. Așa, din dragostea pentru frumos și inedit, s-a născut savuroasa marcă „Ariadna”. Este invitată să-și etaleze creațiile pe podiumuri din Las Vegas, Strasbourg, Madrid sau Kiev, iar pentru succesul pe care îl stăpânește astăzi, le mulțumește oamenilor care continuă să creadă în forțele ei. Diana Voevuțki a acceptat să vorbească, într-un interviu pentru revista noastră, despre minunile pe care  le creează în fiecare zi, alături de o echipă fantastică!

Diana, aveți probabil una dintre cele mai frumoase şi dificile meserii din lume: crearea de rochii pentru cele mai frumoase ocazii din viața unei femei. Cât de uşoară şi grea este această profesie?

E adevărat că femeia, pe tot parcursul vieții, are câteva evenimente importante, când trebuie și vrea să strălucească. Aici putem menționa botezul și cumetria, balul de absolvire, nunta, cununia religioasă și, cred, ziua în care devii părinte spiritual. În fiecare dintre aceste zile vrem să fim deosebite, frumoase, elegante. Anume pentru astfel de evenimente noi venim cu rochii personalizate – sofisticate sau fine, provocatoare sau minimaliste – nu contează. Unica condiție este că acestea trebuie să fie unice. În același timp, aceste cliente sunt și cele mai capricioase, de asta profesia mea mă solicită nu doar fizic, ci și moral, căci răbdarea este una dintre calitățile pe care, de voie sau de nevoie, trebuie să le dezvolți în timp.

10931185_916097061748322_5863360565357654402_n

Mărturisiți-ne despre etapele creării unei rochii de vis. Ce pas este cel mai dificil şi responsabil într-un astfel de proces?

Nu știu dacă pot să evidențiez o etapă anume în crearea unei rochii, fiindcă lucrăm cu fiecare client în parte, pentru mine e important să stabilesc contactul vizual și nu doar, cu viitoarea clientă. Or, o femeie care nu mă înțelege și pe care nu o înțeleg, nu are cum să devină clienta noastră, fiindcă divergențele în gusturi și păreri vor da de știre neapărat în procesul de lucru.

Alegerea stofei este o următoare etapă importantă, căci oricât ți-ai dori, nu reușești să coși o rochie frumoasă dintr-o stofă ieftină. Bine, nu fiecare își permite stofe aduse din inima Parisului, de exemplu, dar pot fi găsite țesături de o calitate foarte bună și la un preț accesibil, de asta prețurile noastre sunt mai mult decât democratice.

Probele contează, cred, foarte mult, fiindcă doar la probe este clar dacă rochia va arăta, în final, bine pe corpul dat. Și chiar dacă pe parcurs apar unele detalii care se cer a fi modificate, o facem fără probleme. Cea mai plăcută etapă este cea finală, când înmânăm rochia posesoarei și citim fericirea în ochii ei. Atunci înțelegi că ți-ai găsit un loc în viață.

12226897_1066257890065571_1115288609_n

Sunteți adepta rochiei albe de mireasă? Care e simbolul acestei culori astăzi şi ce provocări cromatice ați fi tentată să acceptați?

Dacă ar fi să aleg culoarea rochiei de mireasă, aș alege o culoare diferită de cea tradițională. Poate un roz pal, un crem pudră sau un azuriu, de ce nu? Mai ales că în curând, voi îmbrăca rochia de mireasă pentru cununia religioasă. Și rochia mea, sigur, nu va fi albă sau ivory. În ceea ce privește clientele noastre, rochia albă pierde tot mai mult din poziții. Asta din motiv că în ivory, rochia arata mai scump. Mă refer la stofă, broderie, dantelă. În plus, culoarea albă este mai capricioasă, iar ivory avantajeaza pe oricine. Când pregătim colecțiile, rochia de mireasă neapărat are o culoare netradițională, fiindcă îmi place, uneori, să provoc!

Ce tendințe bridal sunt valabile în sezonul toamnă-iarnă şi ce noutăți fashion credeți că ne vor lua cu asalt în 2016?

Anul 2016 ne aduce și ceva nou, dar păstrează boom-ul pentru dantelă, care este prezentă oriunde deja de câțiva ani buni. Rochiile capătă mai multe detalii hand-made, decorații cu pene, pietre, paiete, broderie manuală și detalii metalice. Spatele gol este binevenit la fiecare mireasă care nu se sfiește să și-l arate, în caz contrar, acesta poate fi decorat cu un șirag de nasturi din satin sau o broderie delicată. Revin rochiile tip prințesă (deși, la noi ele mereu au fost foarte solicitate), sirenele nude, care dau senzația de corp gol, acoperit cu dantelă fină. Pentru miresele îndrăznețe designerii propun top și fustă, costum cu pantalon sau rochiță mini. Din fericire, în Republica Moldova tot mai multe mirese aleg să îmbrace două rochii de mireasă și de asta ele neapărat trebuie să fie diferite.

12212415_1066257900065570_940881643_n

Povestiți-ne despre rochiile brandului „Ariadna” şi despre profilul femeii care le îmbracă.

Ideea de a coase rochii de ocazie a venit încet-încet. În momentul în care am început să coasem rochii de seară (și acestea găseau un feed-back puternic în rândul clientelor), am fost nevoiți să lăsăm produsele pret-a-porter deoparte și să coasem ceea ce era cel mai solicitat. Apoi, am cusut câteva rochii de mireasă, iar acestea au adus alte noi cliente. Acum, nu mai avem timp să coasem altceva, în afară de rochii de ocazie. Foarte solicitate sunt rochiile mamă-fiică, sau „family look”, așa că micile cliente primesc și ele rochii Ariadna. Oricum, mereu elaborăm și colecții de rochii cu care ne prezentăm în afara țării. Acestea se deosebesc radical de ceea ce coasem în fiecare zi, fiindcă îmi place la nebunie să scot pe podium rochii transparente și fine.

Ce slogan transmit rochiile brandului „Ariadna”?

Cred că doar o femeie sigură pe sine poate să îmbrace o rochie Ariadna. Trebuie să ai curaj și dorința de a te evidenția. Asta facem noi când creăm rochii.

12233588_1066257886732238_1450289264_n

La ce mari evenimente de modă ați reuşit să vă prezentați lucrările? 

Am început cu câteva evenimente de modă din Moldova, după care tot mai des mergem în România. Astfel, am participat la Feeric Fashion Days 2014 din Sibiu, Bucharest Fashion Week 2015, Atipic Beauty 2015 din Cluj. După ce ne-am întors din București, am primit foarte multe invitații la prezentări de moda din Las Vegas, Strasbourg, Madrid, Kiev, dar din motive financiare, am hotărât să le lăsăm pentru anul 2016. Oricum, faptul că primim regulat invitații de acest gen, ne face să sperăm că munca noastră aduce rezultatele multrâvnite.

Cine sunt oamenii cărora ați dori să le mulțumiți pentru ce ați obținut până astăzi?

Nu știu dacă aș fi avut curaj să merg înainte dacă eram singură. Mereu am fost încurajată de părinți, încă din copilăria mea. Și hainele pe care le făceam, deși erau departe de a fi cusute ideal, pentru părinții mei erau cele mai frumoase. Din păcate, tatăl meu nu mai e, dar aș vrea să cred că mi-e alături mereu și se mândrește cu mine. În schimb, mama e cea care de dragul afacerii noastre a învățat să brodeze și cele mai frumoase broderii manuale de pe rochiile noastre îi aparțin. În plus, a crezut mereu în talentul meu, chiar dacă eu uneori lăsam mâinile în jos. Sigur, nu pot să uit nici de soțul meu, care a lăsat serviciul său ca să facă parte din echipa noastră. Da, există și minusuri în acest caz, căci ambii suntem lideri și nu suntem în toate de acord unul cu celalalt. Dar datorită lui am ajuns mult mai departe decât mi-aș fi imaginat eu vreodată.

12212283_1066257873398906_1211741500_n

Credeți în superstițiile legate de mirese şi ziua nunții?

Nu mă consider prea superstițioasă. Pot fi superstițioasă când e vorba de copii, sănătate și familie. Precum spunea tata, mai bine să îți pară rău pentru ceea ce ai făcut, decât pentru ce nu ai făcut. Parafrazând, mai bine să nu încerci marea cu degetul. Dar superstițiile care nu au nimic real la bază chiar nu au cum să îți influențeze viața – lucru valabil și pentru cele legate de nuntă.

Un mesaj pentru toate viitoarele mirese…

Nunta este poate unicul eveniment la care poți să îmbraci o rochie de prințesă și să nu te simți ciudat. Curaj! Îmbrăcați cele mai nemaipomenite modele, alegeți cele mai îndrăznețe croieli, anume în această unică zi poți visa cu ochii larg deschiși. Mai ales că moda, acum, este atât de diversă și multilaterală. Și, orice ați îmbrăca, simțiți-vă regine adevărate. Căci nu haina face pe om, dar anume omul e cel care îi dă viață!

12208173_1066257896732237_1630587067_n

Vă mulțumim pentru acest interviu!

Foto: Arhiva Personală, Ariadna by Diana Voevutki