Joi, 3 decembrie Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Edicației, ARTICO, AOPD și PNUD organizează o expoziţie cu vânzări a lucrărilor confecţionate de către persoanele cu dizabilităţi. Astfel, lucrări din lemn, păpuți împletite, tablouri realizate după o tehnică japoneză, jucării pentru brad sau chiar brăduți în miniatură, genți din hârtie și accesorii - toate realizate manual, au fost expuse pre vânzare chiar de autorii acestora. Evenimentul s-a încris în programul activităților dedicate Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități și are drept scop incluziunea socială a acestora.

La expoziţie au participat peste 1oo de persoane cu dizabilități din mai multe organizații nonguvernamentale sau centre sociale din toată Republica. Prețurile cu care aceștia și-au comercializat lucrările varia de la 10 lei pentru o jucărie de brad la câteva sute de lei pentru o plapumă împletită.

Prezent la deschiderea expoziției, ministrul în exercițiu al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Mircea Buga, a declarat că astfel de evenimente permit să punem în valoare abilitățile persoanelor cu nevoi speciale și să le apreciem.

„În Republica Moldova avem peste 180 de mii de persoane oficial înregistrate cu dizabilități. Ei sunt parte integrantă a societății noastre, parte integrantă a fiecărei instituții, întreprindere unde activează, dar există necesitatea unui efort suplimentar. Aceste manifestări care le avem arată că se poate, arată că aveți capacități suficiente și talent, și implicare, pe care doar noi, cei de la stat ar trebui să-i susținem”, a spus Mircea Buga.

Ministrul în exercițiu al Educației, Corina Fusu, a îndemnat posturile de TV și radio, cu referire la un tânăr slab văzător, pasionat de politică, să invite la emisiunile de dezbateri și astfel de persoane, părerea lor fiind foarte valoroasă pentru țara noastră.

Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități, a fost adoptată de ONU în 1992, pentru a motiva populația să înțeleagă efectele acestora și pentru a combate discriminarea. Asigurarea dreptului la educaţie a acestor persoane constituie și unul din obiectivele țintă ale Ministerului Educației. În acest sens a fost elaborat Planul de acțiuni pe anii 2015-2017 pentru implementarea Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011 – 2020, necesitatea acestuia fiind determinată în primul rând de faptul că Republica Moldova și-a asumat angajamentul de asigurare a participării și integrării depline și efective în societate a persoanelor cu dizabilități. Integrarea lor, este o strategie destinată să asigure egalitatea de șanse pentru persoanele cu dizabilități de participare și integrare plenară și efectivă în societate. Respectul pentru dezvoltarea acestor copii, respectarea drepturilor lor este un indiciu al nivelului societății în care trăim”, a menționat Fusu.

 

„La realizarea acestor genți participă persoane cu dizabilități, ei lucrează cu hârtia, au șabloane după care taie și îndoaie, iar apoi, ajutați de părinți sau de asistenții sociali, ei lipesc totul până la o geantă sau portmoneu. Un asemenea accesoriu este realizat de o persoană cu abilități speciale în 2-3 zile și costă de la 100 până la 400 de lei”, ne-a povestit reprezentantul Keystone Moldova.

 

„La un asemenea tablou, realizat din stofă, fiecare lucrează individual, după desenul lui. Am fost invitați la un seminar la Societatea Nevăzătoruilor, unde ne-a fost prezentată această tehnică, apoi am făcut training mai aprofundat încă două zile în Ialoveni și acum am ieșit cu aceste lucrări în premieră la o expoziție. Tehnica de executare este una japoneză și se numește kinosaiga”, ne-a precizat Elena Lupașcu, Organizația Teritorială Ialoveni a Societății Nevăzătorilor.

În ultimii cinci ani numărul persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova a crescut cu trei la sută. Asta şi din cauza creşterii numărului de accidente rutiere, a bolilor cronice şi a procesului de îmbătrânire. Pe 3 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.