Durerea în timpul alăptării este un factor întâlnit adesea, mai ales la începutul alăptării sau la încetarea acesteia. Pe parcurs, din cauza mai multor factori externi sau interni, la fel ar putea apărea dureri la sâni sau în zona mameloanelor. Consultanta în alăptare Alina Șmurun ne dezvăluie că aceasta este cea mai răspândită situație cu care se întâlnesc consultanții în alăptare: durerea mamei până la lacrimi atunci când copilul apucă sau suge sânul. Iată ce ne spune Alina, consultantă Mămica Alăptează.

Cauza durerii în alăptare ar putea fi:

☀️Copilul nu este atașat corect. Atașarea corectă: gura copilului este larg deschisă, barba și obrăjorii sunt lipiți de sân, nasul este liber sau numai atinge sânul, partea de jos a areolei este in gura copilului mai mult decât partea de sus.
☀️Poziția copilului în timpul alăptării nu este comodă și corectă. Poziția corectă a copilului înseamnă că copilul stă pe o parte, fiind lipit cu tot corpul de corpul mamei, mâinile sunt prin părți, capul este ridicat în sus.
☀️Îngrijirea mamelonului este nepotrivită. Mamelonul crăpat trebuie să fie tot timpul umed. În acest sens vă ajută lanolina sau uleiul de cocos. Ungeți mamelonul de fiecare dată când vedeți că este uscat. Mamelonul rănit NU VA FI SPĂLAT, pentru că apa usucă pielea și situația se agravează.
☀️Copilul are frenul lingual scurt. Puteți verifica desinestătător, dar mai bine consultați cu medicul stomatolog sau consultantul în alăptare (pediatrii sau neonatologii pot să nu cunoască toate nuanțele).
☀️Mamelonul este rănit de mai mult timp (2-3 săptămâni), având infecție. În acest caz este nevoie de consultația medicului și tratament pentru infecția micotică sau bacteriană sau mixtă.
☀️Copilul are discoordonare în lucrul mușchilor. În acest caz este necesară consultația kinetoterapeutului sau osteopatului (mai rar consultația neurologului).

📥PS: Poate fi așa că aveți toate problemele menționate mai sus, dar sunt multe situații încare este doar un singur punct, dar și aceasta este suficient pentru o alaptare dureroasă, chinuitoare și cu lacrimi 😥
📥PPS: Problemele se rezolvă de la simplu la complex. Aceasta înseamnă că nu căutați in primul rând frenul, discoordonarea mușchilor și tratarea infecției.
Dacă nu sunteți încrezută – nu ezitați să vă adresați la specialişti🙏❤”, a precizat consultanta Mamica Alăptează – Alina Șmurun.