În aceste zile, mai mult ca niciodată, sună reproșuri la adresa întreprinderii „Spații Verzi”. Instituția este acuzată de locuitorii capitalei că nu a intervenit la timp pentru a tăia crengile sau copacii care pe vreme de ninsori ar putea prezenta pericol.

Imaginile apocaliptice de ieri, care continuă să se adune și astăzi, în care vedeam arbori smulși cu tot cu rădăcini din pământ, ridică mai multe semne de întrebare. Principala întrebare sună în felul următor: „Cum e posibil ca arborii tineri sau, la prima vedere, sănătoși să fie doborâți?” Iată ce ne-a explicat Oleg Todorov, arhitect peisagist, specialist în sivicultura urbană:

„Copacii verzi cad acum, deoarece au o coroană bogată. Iarna, copacii nu au frunze, crengile sunt goale. Acum însă ei sunt mult mai grei, la fel ca și zăpada care se adună pe ramuri.”

18010800_10212750918467365_8170227576257225779_n (1)

Foto: Ion Pleș Alexandru

„Presiunea pe care o suportă coroana copacului, din cauza volumul mare de zăpadă-lapoviță, este de 4-5 ori  mai mare decât în timpul iernii, când zăpada este pufoasă. Stratul de zăpadă/lapoviță adunat pe un copac frunzos este de circa 5-10 ori mai mare și mai greu decât în perioada de iarnă. Punctul de greutate al copacului în perioada caldă, când copacul are frunze și flori, se schimbă.”

18010880_10212750942187958_6437014953864305713_n

Foto: Ion Pleș Alexandru

Aici mai trebuie să menționăm că iarna, tulpina și ramurile copacului sunt înlemnite, adică se află în stare de hibernare. Primăvara, copacul învie și are loc procesul de vegetație, ramurile devin mlădioase și mai firave, astfel încât greutatea lapoviței care conține aproximativ 100% apă apasă puternic întregul copac, ne-a mai explicat Oleg Todorov.

„Un factor important este și toaletarea (frezarea lemnului) copacului în perioada de adormire a copacului când conform procedurii se înlătură 40% din ramurile secundare. Această procedură este crucială atât în cazul copacilor din localitățile rurale, cât și din cele urbane. Și anume în cazul copacilor stradali, toaletarea permite apariția de ramuri noi, mai puternice, care pot rezista la asemenea calamități naturale de care avem parte astăzi. Încă un moment important este că, în mod obligatoriu, crengile trebuie frezate și formată corect coroana, astfel încât să nu se intersecteze cu diferite fire electrice, antene, etc.”

Numai în Chișinău, numărăm astăzi peste 1000 de copaci doborâți la pământ. Fotograful Maxim Ciumaș a bătut ulițele orașului în această noapte și a surprins priveliști cu adevărat apocaliptice. Fire de troleibuz și copaci doborâți. Autospecialele de deszăpezire par atât de mici și de neputincioase pe lângă troienele de zăpadă. Vedeți o galerie de poze semnate de fotograful Maxim Ciumaș: