Ferma-cluster „Vilador” este în proces de certificare a produsului „Brânza de Măgura” în Calitate de Denumire de Origine Protejată (DOP). Cum însă pot solicita Antreprenorii IGP, DOP sau STG, aflăm de la specialiștii AGEPI. Drept exemplu, am mers la Măgură să aflăm de ce brânza de capre de acolo merită această certificare.

„Atunci când vorbim despre IGP, DOP sau STG avem in vedere produse existente sau un grup de producători care produce aceste preparate într-o anumită regiune. Cadrul Normativ prevede că doar un grup de producători poate iniția si recunoaște procedura ulterioară de certificare a IGP, DOP sau STG. În cazul în care într-o localitate există un singur producător și nu există alte entități interesate de acest proces, atunci și un singur producător poate fi asimilat noțiunii de grup”, spune Natalia Mogol, șef adjunct Direcția Mărci și Desigh Industrial AGEPI.

Ferma-cluster „Vilador”, s. Slobozia-Măgura, r-nul Sângerei, produce „Brânza de Măgura” din lapte de capre obținut și procesat pe teritoriul fermei.

„Imediat după mulgere, sala este chiar după acest perete, laptele este depozitat in acest container unde este răcit până la temperatura de plus 2 grade și așteaptă să înceapă procedeul se fabricare. După care laptele este trecut prin pasteurizator. După pasteurizare urmează procesul de închegare, de coagulare – il facem cu cheag natural. S-a obținut cașul se depozitează în aceste site si astfel are loc scurgerea lui sub pres”, ne spune Viorel Prisăcari, producător „Brânza de Măgura”.

Brânza de Măgura se taie, sărează și apoi se maturează timp de 5 de zile. Produsul final conține doar: lapte de capre, cheag natural praf și sare gemă purificată, ne asigură producătorul.

„Această brânză este produsă după o rețetă veche, tradițională de sute de ani și de aceasta am decis să o certific cu Denumire de origine, prin aceasta punând în valoare experiența strămoșilor de fabricare a brânzeturilor. Această Brânză va fi inclusă într-un traseu turistic și în acest scop în 2016 am fondat o asociație obștească – Vilador Cluster Turistic. Ferma noastră va fi amenajată cu cazare unde turiștii se vor putea afla mai mult timp în acest mediu, îi primim si la păscutul caprelor și la mulsul lor, la îngrijirea animalelor, la tot procesul. Din acest cluster mai fac parte ți alți antreprenori, împreună cu ei putem veni cum o diversitate de oferte turistice”, mai povestește Viorel Prisacari, producător de lactate de capre.

Etapele de înregistrare a IG, DO și STG:

  • Înființarea asociației de producători;
  • Elaborarea caietului de sarcini cu caracteristicile produsului;
  • Autoritatea competentă în funcție de natura produsului, verifică și aprobă caietul de sarcini;
  • Depunerea cererii de înregistrare a IG, STG sau DOP la AGEPI;
  • Instituția de control verifică, în dependență de natura produsului, respectarea caietului de sarcini.

Acest reportaj apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.