Cei care au învățat la sate știu sigur - acolo se făceau ture pentru curățenia în clasă, nu doar cea generală, dar și zilnică. Elevii claselor mai mari făceau pe rând, curățenia zilnică în sălile de clasă în care învățau, lucru care se mai practică pe alocuri și acum. Se pare că aceasta este o activitate foarte utilă, în concepția educației japoneze, care pune preț pe aspectul practic.

Dacă pentru noi curățenia în clase era o povară grea, copiii din Japonia se distrează de minune spălând podeaua sau adunând gunoiul din urma colegilor lor. La ei acest lucru se numește „O-Soji”, iar ei îl practică zilnic. Mai mult, nu doar în sălile de clasă, ci și la cantina școlii sau pe coridoare.

„E chiar mai bine să faci curat după tine, deoarece este spațiul nostru. Pentru ceea ce facem ni se mulțumește, iar acest lucru mă face fericită”, spune o elevă.

These Kids Clean Their Own Classrooms – And Have Fun Doing ItShould kids clean their own classrooms? Japan thinks so.

Posted by AJ+ on 2 Noiembrie 2015

„Sunt fericit când sala de clasă este imaculată”, mai declară unul dintre elevi, care participă și la predarea mâncării în cantina școlii – un loc de curățenia căruia au grijă tot elevii. Copiii sunt îndemnați să șteargă geamurile și ușile, să măture gunoiul și să spele podeaua.

Kioko Takishima, profesoară la o asemenea școală din Japonia: 

„Toate aceste activități îi ajută să-și dezvolte încrederea în forțele proprii, deci vom păstra tradiția.Odată ce devenim adulți, mâncăm împreună cu cineva și trebuie să facem curat după noi. Copiii pot începe să învețe acest lucru acum , pas cu pas.”

Să nu credeți însă că sunt puși să facă chiar toate – pentru proiectele mari, copiii sunt ajutați de adulți. Să strângă după ei și să curețe, însă, îi pregătește foarte bine pentru viață.

Sursa: AJ+

Distribuie articolul: