A șaptea ediție a Concursului „Balul Brazilor de Crăciun” s-a lansat remarcabil și ne anunță că anul acesta ne putem vâna brazii preferați în incinta Biobliotecii Municipale „B. P. Hașdeu”. Este prima ediție co-finanțată de patronii KLumea și coordonată aproape în întregime de la distanță, online, de autoarea proiectului, Nata Albot.

Și în acest an, Expoziția de brazi vine cu noutăți frumoase. Co-fondatoarea KLumea, Viorica Nagacevschi: 

„Ridicăm astăzi cortina și dăm voie sărbătorilor de Crăciun să ne umple sufletul. Noi venim de fiecare dată cu ceva inedit în fața tuturor. Expoziția, ca și în anii precedenți, are două etape: prima este licitația silențioasă, ceea ce înseamnă că în dreptul fiecărui brăduț există un pașaport în care vizitatorii îl pot aprecia și să pună prețul pentru care l-ar cumpăra. A doua etapă e în ultima zi a expoziției, atunci când „însurăm” acești brazi și când zece dintre ei, cei mai frumoși și faimoși, vor fi scoși la licitație și vânduți celor care vor oferi cea mai mare sumă. La această expoziție participă atât elevi și studenți, cât și artiști deja consacrați. Materialele care au fost folosite sunt destul de variate. Noi oferim susținere tuturor celor care au îmbrățișat profesia de designer. Am pășit mai departe de tipicul brad de Anul Nou și le-am oferit posibilitatea tuturor de a fi cât mai creativi”.

În cadrul conferinței de presă au ținut mici discursuri și veteranii concursului. De exemplu, Maria Botnari, proaspăt absolventă, participă la Expoziția Brazilor chiar de la prima ediție.

„Efortul reprezintă, cel mai des, nopțile nedormite. Un student mereu este în „azart”, el se gândește întotdeauna că trebuie să termine lucrarea. Anume procesul acesta de lucru aduce satisfacții. Lucrarea mea se numește „Istoria neamului”. Anii precedenți am făcut brazi mai mult în stil fantasy, pentru că îmi place acest stil, dar anul acesta eu am reprezentat ceea ce am absolvit la Academie, facultatea Tapiserie Artistică. Bradul „Istoria neamului” este o poveste despre țara noastră, pământurile noastre, oamenii, meșteșugurile, pe care le posedăm din timpuri străvechi. Povestea sa este reprezentată prin diferite simboluri. Acolo putem vedea steaua, care reprezintă lumină, căldură, sufletul nostru și credința. Sunt flori care reprezintă dealurile noastre frumoase, culoarea roșie care este culoarea vieții, iar verdele sunt codrii. Tapiseria reprezintă cel mai vechi meșteșug, el există de 20 de mii de ani. Acest meșteșug este răspândit nu doar la noi, dar și în multe alte țări”, a spus Maria Butnari, participantă.

Implicat activ în concurs este și Valentin Bostan, cel care a luat premiul mare la ediția de anul trecut, lucrarea sa fiind licitată la cel mai mare preț, peste 700 de dolari. Prețul de pornire a bradului său din acest an, care cântărește aproximativ 30 de kg, este de 10 mii de lei.

„Lucrarea se numește „Regele Brazilor”. În ianuarie-februarie va fi expoziția Tânărului Creator la Centrul „Constantin Brâncuși” și, făcând mai multe schițe pentru busturi, mi-a venit ideea să realizez din lemn un om în vârstă, pentru că brazii, sau pădurea în general, sunt cele mai vechi de pe pământ. În locul inimii este un con, care reprezintă brazii. Este o lucrare artistică, iar materialul este unul deloc simplu. Este construit total din lemn de tei, iar munca depusă este foarte mare. Au fost câteva săptămâni foarte încordate”, a afirmat tânărul.

Este prima ediție a Balului Brazilor co-finanțată de patronii Klumea. Și de această dată, evenimentul are susținerea celor de la CAPAROL Moldova, cei care mereu încurajează lucrurile frumoase din țara noastră. Ei sunt cei care vor acoperi premiile financiare studenților, pentru că se propune susținerea artiștilor nu doar moral și spiritual, dar și financiar.

 

„Caparol este o companie responsabilă ecologic și social, lucru care face parte din cultura corporativă a companiei. Toate inițiativele vin, în fond, dintr-o istorie foarte lungă a companiei. Noi ne propunem să investim în tineri, ca ei să rămână acasă, venind și cu un mesaj de încurajare: dorim ca ei să fie și pe viitor implicați în asemenea evenimente”, a declarat Sergiu Aftenev, director executiv Caparol Moldova.

În cadrul concursului, juriul va desemna trei câștigători: premiul I – 4000 de lei; premiul II – 2000 de lei; premiul III 1000 – de lei. De asemenea, unul din participanți se va alege cu premiul „Ales de public” – lucrarea care va aduna cele mai multe voturi de la vizitatorii expoziției, în perioada 30 noiembrie – 21 decembrie. Totodată, câștigătorii se vor alege și cu alte premii din partea partenerilor.

Concursul, care are scopul de a promova spiritul creativ și de a susține tinerii artiști din țară, se desfășoară cu susținerea mai multor companii locale: Caparol Moldova, Vinăria Fauror, Gusto Pretzel, Spumantul Apriori, Tucano și cu susținerea patronilor Klumea, basarabeni care locuiesc în toate colțurile lumii și care contribuie lunar cu un ajutor financiar pentru astfel de proiecte.

Expoziția de la Biblioteca „B. P. Hașdeu” va dura până pe 21 decembrie, iar intrarea este gratuită. În toată această perioadă, vizitatorii vor putea vota bradul preferat și vor putea câștiga și premii, dacă vor face #selfiecubradu și le vor posta pe rețelele de socializare.

Pe 22 decembrie, doritorii de a achiziționa un brad sunt invitați la o licitație cu strigare. Intrarea la bal se va face în bază de invitații și bilete, iar evenimentul se va încheia cu o tombolă.

La Balul Brazilor va avea loc și un târg de Crăciun cu cele mai frumoase lucrări de artizanat, create de meșterii de la noi. Invitații vor putea savura un concert de colinde și un recital live al trupei VIA DACĂ – cea mai frumoasă descoperire muzicală a acestui an.