Este absolut impresionant ultimul și cel mai nou proiect fotografic semnat de fotografa albaneză Soela Zani. Artista și-a propus să recreeze câteva opere de artă prin fotografii. Protagoniștii proiectului - niște copii minunați cu sindromul Down, vin să le amintească oamenilor: „Fiecare om este un creator de artă”.

Sunt mulți ani de când lucrez în domeniul artei fotografice, dar lansez abia acum un proiect artistic personal, adecvat. Am avut fericita ocazia să o cunosc pe Emanuela Zaimi – fondatoarea Down Syndrome Albania Foundation, care a făcut posibilă realizarea proiectului. 

Am studiat la Academia de Arte, Facultatea de Arte Dramatice și, desigur, educația este o bază bună a proiectelor artistice. Dar am avut nevoie de experiență de muncă zilnică cu copiii, pentru a studia mișcările corpului lor. 

Am cunoscut în premieră o persoană cu sindromul Down în 1987. Comunica puțin și era foarte iritată din cauza deficitului de comunicare în familie. La acea vreme, comunicarea cu persoanele ce aveau acest sindrom încă mai era considerată o temă tabu. 

Mai târziu, lucrările altor fotografi, cu astfel de protagoniști, m-au făcut să trăiesc cu regrete. Profund influențată, am vrut să stau timp de o zi la un centru pentru persoane cu nevoi speciale. 

Am întâlnit apoi copiii cu sindromul Down. Am lucrat cu 14 copii, iar această ședință foto a căpătat, pentru mine, o semnificație deosebită. 

Acești oameni sunt foarte frumoși. Îi privești ca pe niște opere de artă. În această galerie, ei înlocuiesc personajele unor mari opere.

Prin această galerie, eu mi-am spus cuvântul meu. Acum, tu trebuie să-l spui pe al tău”, mărturisește autoarea, pe contul său de Facebook.

Foto: Soela Zani

Distribuie articolul: