După naștere, organismul femeii trece printr-o serie de schimbări, atât fizice cât și emoționale. Iar dacă încă nu te simți pregătită pentru o nouă sarcină, iată ce trebuie să cunoști despre contracepția de după naștere.

După naștere ar putea să-ți ia ceva timp ca să te simți din nou pregătită să faci sex. Așadar, dacă la scurt timp după naștere acest lucru nu îți este confortabil, nu e nimic în neregulă cu tine.

Menstrele se pot reinstala, cel mai curând, după cinci sau șase săptămâni de la naștere, în cazul în care nu alăptezi. Pe perioada alăptării de obicei menstrele lipsesc, fiind inhibate de aceasta. Chiar dacă sunt rare, există și cazuri în care – din cauza schimbărilor hormonale ulterioare nașterii sau ca urmare a nestimulării constante a sânilor mamei – menstra se instalează timpuriu, chiar și în perioada de alăptare. Factorii care influențează apariția timpurie a menstrei la femeile care alăptează sunt numeroși și variați, incluzând începerea diversificării alimentației bebelușului, stresul, medicamentele, dieta, bolile de care suferă mama etc.

Alăptarea- contracepția naturală?

Multă vreme, perioada de alăptare a fost considerată o metodă contraceptivă naturală. În realitate… nu ești 100% protejată de o sarcină în perioada de alăptare, nici dacă menstra se reinstalează, nici dacă acest lucru nu se întâmplă. Explicația? Lipsa menstrelor nu înseamnă imposibilitate de a ovula. Iar dacă a apărut prima menstră, înseamnă că deja ai avut prima ovulație de după naștere. Și prima ocazie de a fi rămas însărcinată din nou.

După trei săptămâni de la naștere (dacă nu alăptezi) sau șase săptămâni (dacă alăptezi), poți începe să folosești metode contraceptive. În ceea ce privește metoda aleasă, aceasta depinde de câțiva factori: de istoricul medical și de problemele din timpul sarcinii, de faptul că alăptezi sau nu și, desigur, de preferințele celor doi parteneri.

Cum te protejezi de o sarcină nedorită?

Cea mai simplă și mai sigură metodă contraceptivă rămâne, fără îndoială, prezervativul. Fie că este masculin sau feminin. Pentru că, da, există și prezervativ feminin, cu o eficacitate de 95% și cu risc mai mic să se rupă decât cel masculin! Folosirea oricăreia dintre cele două variante ar trebui totuși să primească „avizul” medicului, mai ales dacă nașterea a fost pe cale naturală. Alte metode pot fi reprezentate de contraceptivele orale monohormonale, sterilet (după refacerea completă a uterului și colului) sau spermicide locale. Dezavantajul acestora din urmă este că au un grad mai redus de protecție. Nu te baza nici pe metoda calendarului – cel puțin în primele luni -, pentru că organismul a suferit unele schimbări, menstrele pot fi neregulate – și în consecință și perioadele de ovulație – și te poți lesne afla într-o eroare.

Sursa: Kudika.ro

Distribuie articolul: