Colecție neordinară la Institutul Mamei și Copilului. Monede, nasturi, agrafe și șuruburi – sunt doar câteva dintre obiectele înghițite de copii, acestea fiind colectate de medici timp de patruzeci de ani.

Majoritatea obiectelor au fost extrase din tractul gastrointestinal al micuților. Cele mai multe sunt monede și baterii plate care, din spusele medicilor, sunt și cele mai periculoase.

„Iată o parte dintr-un tăietor de sticlă, am extras-o de la un copil de trei ani. Se întâlnesc și obiecte de anticariat, de exemplu insigna pentru cel mai bun muncitor din perioada sovietică. De fapt, aici avem foarte multe: agrafe, jucării, pioneze, icoane. Câte o dată scot și rămân uimit de aceste obiecte”, povestește Victor Rașcov, șef al secției endoscopie IMC.

Un loc aparte îl au și obiectele înghițite de copii, care ajung în căile respiratorii și care, de obicei, sunt mai greu de scos: „Pe lângă semințe și miezuri de nuci sunt alte lucruri mici pe care copii le inhalează: pioneze, ace și rămâi mirat ce poți găsi în plămânii copiilor”.

Procedura medicală nu este una foarte complicată, iar datorită tehnicii noi, uneori, nu durează mai mult de 5 minute. Anual, aproximativ 100 de copii ajung la spital din cauza obiectelor pe care le înghit.

Sursa text, video: tv8.md

Distribuie articolul: