În ultima perioadă se discută intens la nivel de autorități despre reforma concediului de îngrijire a copilului. Au fost înregistrate două proiecte de lege pe acest subiect, unul de către un grup de deputați, iar altul a fost supus consultărilor de către Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale.

Ambele proiecte propun scurtarea concediului de îngrijire a copilului prin majorarea cuantumului indemnizației lunare. Adică dacă stai doi ani în concediu de îngrijire a copilului vei avea o indemnizație lunară mai mare decât dacă vei sta trei ani. Proiectele prevăd doar doua opțiuni: să stai doi sau trei ani în acest concediu, notează AGORA.

Trebuie scurtat sau nu concediul de îngrijire a copilului? Subiectul este analizat într-un nou episod din „Vlogul unei mame feministe”.

„Astăzi Concediul de îngrijire a copilului cum este prevăzut în Moldova, eșuează din toate punctele de vedere: nu motivează cuplurile să aibă mai mulți copii; (ii) Reduce participarea femeilor cu copii mici pe piața muncii; (iii) Nu-i motivează pe tați să participe și ei la îngrijirea copiilor; (iv) Este o povară pentru angajatori, (v) Creează premise pentru discriminarea indirectă a femeilor de vârstă reproductivă atunci când vor să se angajeze, și (vi) Contribuie la diminuarea veniturilor femeilor și a familiilor în general. Este nevoie de o reformă a concediului de îngrijire a copilului care să țină cont de interesele copilului și a părinților, care ar oferi opțiuni pentru fiecare familie în parte”, susține Alina Andronache.

Activista face referință șa inițiativa lansată recent de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin care se propune autorităților o formulă care să ofere maximă libertate părinților să decidă ei singuri perioada când vor beneficia de respectivul concediu, ținând cont de situația lor în familie și de nevoile acestora.

„Nu statul, ministerul, guvernul, ONG-urile sau oricine altcineva trebuie să spună cine și cât să stea în concediul de îngrijire a copilului. Familia trebuie să decidă. Eu am trei copiii și aș fi vrut să pot decide la fiecare sarcină împreună cu soțul meu perioada concediului și cine din noi să beneficieze de el. Fiecare sarcină/naștere e diferită, fiecare copil e diferit, situația financiară a fiecărei familii este diferită și ea chiar diferă la fiecare etapă a vieții. Din acest motiv trebuie o abordare diferită. Consider că e timpul ca noi părinții să ne implicăm în deciziile care țin de familie și să cerem o reformă care va fi in interesul tuturor”, mai adaugă Alina Andronache. În prezent în Republica Moldova concediul de îngrijire a copilului se oferă până la împlinirea vârstei de 3 ani, iar indemnizația lunară constituie 30% din venitul mediu lunar înregistrat în ultimele 12 luni.

Sursa: AGORA