Dantura noastră este direct expresia a ceea ce mâncăm și a apei pe care o bem, dar și a felului cum o îngrijim, chiar din fragedă copilărie. Stomatologul MelaDent Elena Popova ne-a dezvăluit secretele îngrijirii corecte a dinților la bebeluși.

„Cariile bebelușului apar în general din cauza contactului mai prelungit cu laptele matern sau alimente îndulcite asociate cu un smalț mai subțire și mai slab mineralizat a dinților de lapte. Copilul lenevește la sânul mamei și practic adoarme având urme de lapte în gurița. Apariția lor nu pune probleme în prima fază însă depinde cât de repede evoluează de la un punct până la o carie mai mare”, explică stomatologul MelaDent Elena Popova.

E foarte important de știut, când spălam bebelușul prima data pe dinți?

„O dată cu apariția primului dințișor copilul trebuie spălat pe dinți. Există prin farmacii periuțe speciale sub formă de degetar utilizate în acest scop. Se mai pot folosi comprese sterile de tifon înfășurate în jurul degetului umezit în apa călduță cu care se șterge dintele de jur împrejur. Până la vârstă de 2-3 ani părintele este cel care se ocupă de curățarea dinților, dar copilul trebuie încurajat să o facă și singur în joacă, astfel încât pe la 6-7 ani să aibă bine însușit acest obicei”, mai spune doctorul.

Foarte importantă este și pasta de dinți: „Pasta de dinți trebuie adaptată vârstei copilului, de aceea ea se găsește în magazine, pe grupe de vârstă. Când copilul este mic el poate înghiți accidental pastă și de aceea compoziția ei este una adaptată vârstei”, mai recomandă Elena Popova.

 

P

Distribuie articolul: