Timpul stat acasă poate fi extrem de plictisitor pentru cel mic, asta dacă nu-i oferi o ocupație care să-i mențină interesul și să-i capteze atenția. Uneori, ideile părinților se mai epuizează, iată de ce venim mai jos cu un set de recomandări care ar putea să-ți fie de folos cât stați acasă cu cei mici.

Jocuri pentru copii cu vârstă între 1 și 3 ani

Micuții sunt foarte interesați să descopere lumea din jur și să imite adultul. Așadar este o perioadă în care nici nu e nevoie de prea multe jucării, ci doar să îi permitem copilului să ne rămână în preajma, în observație, să îi oferim posibilitatea să ne imite sau să ne „ajute” în activitățile noastre, să găsim povești interesante, cântecele și activități pline de haz pentru micuții noștri.

Activități împreună cu adultul 

Poate fi foarte interesant pentru micuț să aibă posibilitatea să imite adultul. Așadar lângă noi poate încerca să împăturească rufe (sau mai degrabă să le scoată dintr-un sertar), să se joace cu o oală și o lingură când gătim, să aibă o măturică cu care va încerca să curețe, să ajute la scoaterea rufelor din mașina de spălat când sunt deja curate și așa mai departe.

Pictatul 

Pictatul poate fi foarte, foarte atractiv pentru micuți, care dețin astfel puterea utilizării culorilor în momentele când pictează. Poate fi fascinant pentru ei.

Dansul și coregrafiile

Micuții pot fi tot mai atrași de dans și coregrafii simple pe care le învață cu părinții. Își descoperă corpul și reușesc să se exprime prin intermediul muzicii. S-ar putea să fiți surprinși de cât de repede pot învăța coregrafiile pentru vârsta lor și cât de minunați pot fi când dansează.

Poveștile

La această vârstă cărțile ilustrate sunt cele mai iubite de către copii. Poveștile pot fi clasice, deși veți spune că au conținut în diverse forme de violență, sau pot fi moderne, educative, psihologice. Întrebând psihologul, concluzia este că micuțului i se pot citi „și bune și rele”, ca punct de vedere în a învață diferențe și în a explica comportamente sociale mai vechi sau mai noi.

Cântece și poezii simple

Copiii sunt atrași de muzică și rime. Învățarea unei poezii sau a unui cântecel poate fi pe placul lor.

Jocuri ce implică mișcare

Puteți organiza un cort, o zona de alergat cu 1-2 obstacole mari pentru copiii mici, pe care să le vadă și să le ocolească ușor. V-ați ascunselea este tot un joc util.

Jocuri pentru copii cu vârsta între 3 și 5 ani

Documentare și jocuri de realizare

De exemplu puteți urmări un documentar pentru copii despre sistemul solar, apoi puteți realiza planetele din carton și mai departe puteți crea jocuri cu astronauți de exemplu. Importantă este ideea, căci la această vârstă copiii sigur o vor dezvolta cu multă ușurință.

Jocuri de motricitate fină și educative

Copiii pot învață să pună masa, se pot juca mai departe într-o bucătărie de jucărie fie amenajata din cartoane, fie cumpărată din magazin. Pot învăța bunele maniere la masă, în vizită prin jocurile de rol.

De asemenea jocuri de motricitate fină, cum ar fi croșetatul, tipurile de împletituri, să facă o brățară sau un lănțișor, asamblarea unor piese lego mai mici (atenție să nu le înghită), înșiratul mărgelelor sunt alte activități care dezvoltă creativitatea, simțurile și motricitatea fină.

Puzzle, lego

Pot fi rezolvate jocurile de puzzle, mai ales spre vârstă de 5-6 ani, când copiii chiar prind gustul acestor jocuri.

Pictatul, desenatul, coloratul

Rămân activități și pentru această grupă de vârstă. Putem duce mai departe aceste momente, încercând să învățăm copiii și câteva reguli în pictură și desen sau tipuri de instrumente pentru desen.

Jocuri și activități pentru copii mai mari de 5 ani

Documentare și jocuri științifice

De la această vârstă copilul poate înțelege documentarele pentru copii, poate răsfoi atlase de anatomie, poate înțelege explicații din ce în ce mai complexe.

Jocuri de organizare

Poate încerca să organizeze o anumită zonă a camerei sau se poate construi un cort unde să pretindă că e cercetaș și se află în natură. Nici o curățenie generală în jucării nu ar strica.

Jocuri senzoriale și jocuri de masă

La această vârstă copiii pot deja să facă planșe mai elaborate utilizând plastelina, lutul sau nisipul kinetic. Se pot inspira de pe internet sau pot fi creativi.

Activități fizice

Copiii au zilnic nevoie de activitate fizică. Pot învăța online pași de dans, coregrafii ușoare sau pot dansa liberi, pot face aerobic pe muzică sau se pot distra cu exerciții de yoga pentru copii. Părinții pot face exerciții împreună cu copiii.

Împreună cu adulții

Copiii pot fi implicați, într-un spirit jucăuș, în activitățile părinților, cum ar fi gătitul, sortatul rufelor pentru spălat, ajutorul la curățenie.

Distribuie articolul: