Lecția de gimnastică aerobică a lui Gleb Maximciuc, la care s-a nimerit să ajung, a început cu avertismentul antrenoarei: „Dacă mai faci vreodată elementul „rondat fleac” fără supravegherea mea, din capul tău, te înlătur de la ore pentru o lună. Ți-ai fi putut rupe mâna.”

Cât o așteptam pe antrenoare, băiețelul de 10 ani experimenta. Se lăuda colegilor că mai are puțin și îi va reuși un element foarte complicat. E plin de energie și dorință de a inventa ceva nou. Pentru asta adoră gimnastica aerobică, pentru faptul că are șansa de a se reinventa și a-și supune corpul constant unor provocări.

Gleb Maximciuc vorbește cu multă modestie despre locul patru pe care l-a ocupat la Campionatul Internațional de Gimnastică Aerobică din Slovacia și locul trei luat la Campionatul Internațional de Gimnastică Aerobică din Belarus. Nici despre toate cele 22 de medalii de acasă nu se grăbește să vorbească. Ceea ce face el merită însă admirație.

image

Gleb, nu crezi că gimnastica aerobică este pentru fete?

„Unii prieteni asta îmi spun. Îmi iau în râs costumele, pe care eu le consider atrăgătoare. Nu le dau însă mare importanță criticilor, căci îmi place acest sport. Îl practic deja de 6 ani.”

Cum ai ajuns în sala de gimnastică aerobică?

„Mama m-a adus. Ea nu știa ce să mai facă cu toată energia mea. Eram foarte activ. Îmi plăceau jocurile dinamice. Alergam mult, ne jucam de-a prinselea, de-a v-ați ascunselea, mă cățăram în copaci. Prietenii nu puteau ține pasul cu mine, repede oboseau, așa că am început să căutăm un sport intens. Am jucat fotbal, am practicat înotul, am făcut și kayak canoe. Apropo, ies cu kayak-ul și vara. Totuși, în sala de gimnastică sunt mereu prezent. La gimnastică poți inventa mereu ceva nou, de aceea îmi place acest gen de sport.”

image

La ce te gândești când ești în aer? 

„Mă gândesc la cum o să îmi iasă elementul și cum să fac așa încât să nu mă rănesc, să nu mă lovesc. Am luxat o dată mâna, iar în timpul unui salt riscam să îmi sparg nasul.”

Nimic însă nu îl oprește. Îi place să danseze în aer și e gata să repete un truc ore în șir. Fiecare element, fără exagerare, se repetă de la 100 până la 200 de ori. Antrenoarea Ludmila Mihai vede în el un campion. Imediat ce îi va permite vârsta, Gleb se va prezenta la Campionatul mondial de gimnastică. Asta se va întâmpla în anul 2020.

image

„Acum șase ani, când l-am cunoscut, am rămas impresionată de energia lui. Are energie pentru toate. Era atât de mic, dar se evidenția prin faptul că sărea foarte sus și învăța repede. Se așeza pe covoraș, se uita la alții cum execută anumite elemente, apoi repeta. Organismul mic are nevoie de restabilire. Lui Gleb îi ajungeau 5 minute. Nu glumesc. Lucra o oră extrem de intensiv, apoi zicea: „Gata, bateriile mele au murit.” Și atunci se culca pe un covoraș. Se odihnea cinci minute și iar sărea fără oprire. Este foarte talentat și știu că va face concurență de temut sportivilor de la Campionatul Mondial.”

    IMG_5697Antrenoarea Ludmila Mihai

Noi îi urăm lui Gleb mult succes, culmi cât mai înalte și surse nesecate de energie. 

image

Foto: Arhivă personală

 

Distribuie articolul: