Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, spune că în Republica Moldova fenomenul exploatării copiilor prin muncă este puțin monitorizat de către autorități. Legea le permite copiilor să muncească cu program lejer doar de la 16 ani. Or, aceștia sunt implicați la munci periculoase și grele de la vârste fragede. Care sunt principalele aspecte la care trebuie să atragă atenția societatea și ce poate face statul pentru combaterea exploatării prin muncă a copiilor.

Maia Bănărescu, își propune să realizeze în 2018 un studiu cu privire la numărul copiilor din Moldova exploatați prin muncă. La ziua de astăzi, nu există la nivel național statistici oficiale în acest sens, iar din observațiile zilnice se constată faptul că numărul copiilor implicați în munci periculoase este în creștere. Declarațiile au fost făcut joi, 10 august, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Avocatul copiilor regretă faptul că în Republica Moldova nu este reglementată activitatea copiilor în gospodăriile casnice. Aceștia, impuși de părinți, merg practic la toate muncile care au loc în câmp pe tot parcursul anului.

„Este un subiect foarte slab mediatizat și pe care autoritățile nu îl cercetează suficient. Trebuie să știm că există cadru legat de protecție a copilului și el doar trebuie aplicat corect și sistematic. Pe lângă o educație sistematică a copilului privind drepturile sale, societatea în general trebuie să fie conștientă că:

NU se acceptă muncile copiilor până ca aceștia să împlinească vârsta de 16 ani, când legat pot fi parțial angajați în câmpul muncii;

NU se acceptă munca minorilor în condiții periculoase pentru sănătatea lor;

NU se acceptă ca un copil să muncească mai mult decât norma de ore stabilită prin lege;

NU se acceptă cerșitul, atragerea copiilor în rețele de prestări servicii sexuale sau pornografie infantilă;

NU se acceptă ca un copil să muncească, în defavoarea dreptului său la educație;

NU se acceptă ca un copil să muncească în schimbul unei datorii pe care o are părintele său”, precizează Maia Bănărescu

Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului susține că autoritățile trebuie să revadă politicile privind protecția copilului și prevenirea exploatării acestuia prin muncă. Strategia pentru protecția copilului pe anii 2014-2020 este foarte vagă, iar un plan de acțiuni privind implementarea acesteia lipsește din 2015.

„Este nesemnificativă mișcarea pe care o fac autoritățile în domeniu. Este nevoie de eforturi conjugate ale tuturor factorilor de decizie pentru a combate și preveni exploatarea copiilor prin muncă. Studiile la care se face referire în prezent sunt învechite, nu sunt cifre care să reflecta situația reală. Statul trebuie să îi pună la dispoziție servicii de reintegrare în societate și reabilitare psihologică. Munca copiilor este ieftină și atractivă pentru angajatori, iar ei nu știu să își ceară drepturile. Se cer politici de educarea copiilor pentru a-și cunoște drepturile, dar și de conștientizare pentru părinți. Rugăm și în continuare pedagogii, dar și comunitatea activă să conlucreze cu serviciile de protecție a drepturilor copiilor, raportând aceste cazuri. Susținem că dezvoltarea rețelelor de Școli profesionale va contribui la o mai bună integrare a copiilor în câmpul muncii”, susține avocatul copiilor, Maia Bănărescu.

Foto: IPN/Elena Covalenco