Bicicleta fără pedale a fost inventată de un german: baronul Drais, care a parcurs în 1817 o distanță de 14,4 km într-o oră. Alcătuită dintr-o bârnă de lemn unită de două roți, el va oferi numele invenției sale și va lansa ideea inițială de velociped: literalmente „mers pe jos rapid”. Toți părinții care se pregătesc să ia prima bicicletă pentru copil s-au confruntat cu o mare dilema: să aleagă variantele de biciclete fără pedale, sau să meargă pe modelul clasic, eventual cu roți ajutătoare? Iată care e avantajul cicletei sau a bicicletei fără pedale.

După inventarea pedalelor, bicicleta fără pedale a dispărut din Franța, părinții preferând pentru copiii lor bicicletele de copii echipate cu roți mici ajutătoare. De aproximativ 15 ani, țările Europei de Nord preferă bicicleta fără pedale pentru a facilita copiilor etapa de învățare a mersului pe bicicletă. În prezent, această alegere este susținută de numeroși medici psihometricieni. Și în Franța au apărut numeroși constructori care au dezvoltat noi modele de biciclete fără pedale.

Vârsta ideală pentru bicicletă

Indiferent că vorbim despre băieți sau fețe, 2-3 ani este considerată vârsta perfectă pentru a-l urca pe cel mic călare pe o bicicletă. Fiecare copil are ritmul său de dezvoltare și această vârstă ar putea varia, însă concepția generală este că în această perioadă copilul începe să devină capabil de coordonarea mișcărilor suficient de mult și de bine pentru a folosi o bicicletă. La acest moment variantele de achiziție sunt două: biciclete fără pedale sau biciclete cu roți ajutătoare. Specialiștii susțin că ideal ar fi să începem direct cu biciclete fără pedale, pentru că astfel îl vom ajuta pe cel mic să se obișnuiască mult mai rapid cu păstrarea echilibrului. În plus, veți vedea că trecerea de la bicicletă fără pedale la bicicleta normală va fi mult mai ușor, copilul fiind practic obișnuit cu o bicicletă care păstrează mereu contactul roților cu suprafața de rulare.

Mult mai ușoare și mai practice

Bicicletele fără pedale pentru copii de 2 ani, sau mai mult, au avantajul că sunt mult mai ușoare decât cele cu roți ajutătoare, sau chiar decât gamă de triciclete pentru copii de 2 ani. Acest tip de transport va putea fi manevrat mai rapid și cu mai puțin efort, copilul putând să învețe destul de repede toate manevrele necesare unei plimbări prin parc, alături de prieteni. Este practic trecerea treptată a celui mic de la mașinuța-tolocar pe care i-au dăruit-o buneii când a început să meargă către bicicleta adevărată, ca la tati sau mami. Dezvoltarea musculaturii este un alt atu al folosirii unei biciclete fără pedale, etapă importantă în dezvoltarea unui copil la această vârstă.

Reglarea înălțimii este cheia

De la minumul de 85 de centimetri înălțime, pentru a putea ajunge ușor cu picioarele la sol, un copil se poate urca pe Bicicleta fără pedale. Este important ca șaua și ghidonul bicicletei să aibă înălțime ajustabilă – sunt elementele principale la care trebuie să fim foarte atenți. Copiii cresc repede la această vârstă și veți vedea că în doar câteva luni va trebui să umblați la reglarea înălțimii. Verificați cât mai des ca acestea să fie reglate potrivit, pentru că există posibilitatea că ele să se modifice accidental.

Roți care să asigure confortul

Urmăriți cu atenție, atunci când achiziționați o bicicletă pentru cel mic, ca roțile să fie cât mai silențioase și din spumă cu densitate maximă, pentru a avea confortul necesar. În plus, ar fi bine să existe manșoane antilovituri, la ghidoane, pentru că vor fi destule căzături, la început. Modelul și culoare sunt alte atuuri care îl pt atrage pe cel mic spre folosirea bicicletei, de aceea ar fi bine ca el să fie prezent și să participe activ la alegerea modelului. Cel mai bine, lăsați-l pe cel mic să aleagă modelul și culorile dorite, dar din niște opțiuni preselectate deja de către voi, conform criteriilor de mai sus.

Siguranța, înainte de toate

Bicicleta fără pedale nu stă singură în picioare. Copilul își găsește în mod natural echilibrul, după o anumită perioadă, și înțelege cum să avanseze ridicând picioarele de la sol. Odată ce echilibrul perfect a fost găsit cu ajutorul bicicletei fără pedale, tranziția spre o bicicletă cu pedale se face în mod natural, cu mai puține căderi și mai puține accidentări atunci când se înlătură roțile mici ajutătoare. Apropo, dacă simțiți că existența unor roți ajutătoare ar fi mai sigur pentru copil nu ezitați să alegeți această variantă și în cazul cicletei fără pedale, căci, până la urmă, importantă este siguranța copilului, înainte de toate.

Sursa / Foto