Un grup de artiști consideră că Fiscul pregătește o capcană pentru cei care nu s-au conformat cardului legal. Ei solicită ca autoritatea trebuie să organizeze consultații publice pentru a găsi o soluție convenabilă pentru acest domeniu specific.

De mai mulți ani în mass media apar declarații în care se menționează că majoritatea artiștilor evită să achite impozite pentru activitatea pe care o desfășoară.

Recent, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că a început examinarea declarațiilor pe venit ale unui șir de interpreți autohtoni și, analizând riscurile de evaziune fiscală din partea acestora va purta discuții de conformare cu fiecare dintre ei.

Iurie badicu

„Orice activitate economică din care se obține profit trebuie să fie impozitată. Totuși, activitatea artiștilor și a oamenilor din industria muzicală este bazată pe un venit, dar acesta nu este un domeniu foarte profitabil. Este ok să impozităm venitul, dar când analizezi debitul și creditul poți observa că uneori mai împrumuți, chiar dacă la ecran acest lucru pare invers”, menționează impresarul muzical, Iurie Bădicu.

El consideră că prin propunerea patentei, care va fi exclusă în următorii ani, se încearcă includerea artiștilor în câmpul legal, după care vor fi majorate aceste impozite. „Ideea o salut, dar sunt reticent în privința pașilor propuși de Fisc”, consideră Bădicu.

Costi Burlacu este interpret de muzică ușoară, iar din 2009 el achită o patentă de întreprinzător pentru domeniu pe care în exercită.

„Fiind angajat la locul de muncă de bază eu nu achit la fondul social și asigurarea medicală. Patenta mă costă 430 de lei lunar pentru deservirea muzicală și regizarea. Pentru mine nu a fost o problemă să achit această patentă, fiindcă chiar am avut nevoie de ea pentru a putea oferi servicii persoanelor juridice. Cred că prin acești pași Fiscul ne va prinde pe toți de ureche, după care se va merge mai departe”, povestește Costi Burlacu.

Costi Burlacu

„Dacă artistul nu are un loc de muncă de bază el trebuie să procure toate aceste servicii. Astfel el va achita circa 1300-1500 de lei lunar. Maxim va plăti circa 15 mii de lei pe an”, menționează impresarul muzical, Iurie Bădicu

„Nu cred că aș putea să-mi permit să am astfel de cheltuieli. Acum nu mai lucrez în orchestra prezidențială. Asta au făcut cei care se află la cârmuire. Sunt divorțată și am doi copii la întreținere și nu am un spațiu locativ propriu. Nu știu cum m-aș descurca dacă nu aș putea cânta. Este unica sursă de venit. Patentă nu am și nu știu dacă am să mi-o fac. Majoritatea concertelor la care am participat au fost gratuite. Au fost 1-2 concerte plătite de Ministerul Culturii”, susține interpretă de muzică ușoară și populară, Natalia Proca.

Natalia proca

Artiștii care au participat le emisiune menționează că industria creativă este un domeniu foarte specific cu orar instabil. Astfel, ei solicită ca Fiscul să organizeze consultații publice, iar fiecare din ei să găsească modelul potrivit pentru a activa în câmpul legal.