Ați cunoscut-o în materialele noastre precedente pe Vera Borcuta, tânăra care visează într-o zi să facă un film despre jocuri la computer, colorat și cu multă acțiune, însă deocamdată este graphic designer într-o companie din domeniul educației. Munca full-time îi omoară toată creativitatea (asta spune ea, râzând). Însă pentru fotografii cu personaje inedite prin Chișinău își găsește timp. Vera va avea a doua expoziție la Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”, organizat în această duminică, o alternativă pentru Ziua orașului Chișinău.

Prin colajele care le face, Vera aduce în atenția publicului, într-un mod ironic, evenimente și locuri din Chișinău, clădiri vechi și blocuri noi sau probleme de infrastructură. Așa a decis Vera să facă o ilustrație cu Parlamentul Republicii Moldova în fața căruia stă „Mama Dragonilor” din celebrul serial „Urzeala Tronurilor” sau o pisică de proporții uriașe dintr-o subterană întunecoasă. Întâi găsește locul, îl fotografiază, apoi în acel spațiu ajung personajele preferate din filme și din desene animate, printr-un program de editare foto.

De fapt, toate ilustrațiile ei sunt legate doar de viața Chișinăului. Acest oraș îi este cel mai aproape, este orașul în care s-a născut și în care trăiește. Este orașul pe care-l cunoaște cel mai bine. Este cel mai îndrăgit loc de pe planetă.

Mai sunt multe locuri pe care Vera le-a ochit și așteaptă momentul potrivit pentru a le face fotografii frumoase. „Când eu am început, trei ani în urmă, nimeni nu făcea astfel de lucruri. Acum sunt mai mulți care au preluat ideea. Asta mă bucură mult, pentru că acesta era scopul meu principal, să atrag atenția oamenilor și să arăt cât de frumos și unic este Chișinăul. El, într-adevăr, este magic, este casa mea și îmi doresc ca oamenii, la fel, să-l considere casa lor”, spune tânăra.

Vera și pisica Pepsi

Tânăra a îndrăgit foarte mult animalele, iar pisica ei Pepsi o inspiră să creeze ilustrații. Cele mai multe colaje sunt cu pisici. Vera i-a pus numele Pepsi, pentru că are o regulă de numire a pisicilor: „numele trebuie să conțină combinația de litere PS”, poate de la pisică sau de la pâs-pâs-pâs.

Vera Borcuta are 29 de ani. De profesie este regizoare și a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Ea reușește cu ajutorul cunoștințelor ei din cultura pop să-și alimenteze imaginația pentru ilustrațiile despre Chișinău. Nu-și dorește să părăsească Republica Moldova așa cum fac alți tineri. Zice că nu este nevoie să pleci peste hotare pentru noi oportunități, întrucât mediul online ți le poate oferi, la pachet cu mulți bani. Mai mult, Verei îi place acasă, alt motiv să nu plece din Republica Moldova.

Pe 20 octombrie, în curtea Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, va avea loc o nouă ediția Yardsale „Te salut, Chișinău!”, eveniment dedicat Capitalei. Nu rata expoziția Verei Borcuta care se va ține tot acolo.