Cei care încalcă regimul de carantină instituit de autorități sau care completează cu date eronate fișele epidemiologice riscă amenzi și chiar răspundere penală. Guvernul a aprobat, miercuri, mai multe modificări legislative în acest sens. Documentul urmează să ajungă pe masa deputaților, relatează AGORA.md.

Codul Contravențional va fi completat cu un nou articol: „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”. În acest caz, dacă a fost pusă în pericol sănătatea publică, persoanele fizice riscă amenzi de la 22.500 la 25.000 de lei, iar persoanele juridice – de la 50.000 la 75.000 de lei.

Totodată, prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice (n.r. așa cum se întâmplă frecvent cu moldovenii reveniți din Italia care oferă informații false când completează fișele epidemiologice cu privire la coronavirus) se sancționează cu amendă de la 22.500 până la 25.000 de lei.

Potrivit notei informative a proiectului, autoritățile responsabile de constatarea și examinarea noii componențe de contravenție vor fi Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, precum și Poliția de Frontieră, dacă contravenția se constată la punctele de trecere a frontierei de stat.

De asemenea, se propune înăsprirea sancțiunii pentru răspândirea bolilor epidemice, prevăzută deja de Codul Penal. Așadar, nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, se va pedepsi cu cel mult 50.000 de lei sau cu până la trei ani de închisoare. Iar dacă aceste fapte au cauzat din imprudență vătămarea gravă sau medie a sănătății sau decesul persoanei, acestea se vor pedepsi cu până la șapte ani de pușcărie.

Menționăm că acest proiect vine în contextul în care în Republica Moldova au fost înregistrate deja trei cazuri de coronavirus.