De astăzi, oamenii vor putea vedea zonele de răspândire a ambroziei de pe teritoriul capitalei pe o hartă digitală. Potrivit Primăriei Chișinău, suprafața monitorizată este de circa 200 ha și conține 122 de zone de intervenție a serviciilor municipale de profil. Harta cu focarele de ambrozie este în regim deschis.

Proiectul a fost elaborat de Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” și prezintă date din sectoarele orașului, unde au fost identificate focare de răspândire a ambroziei. Pe hartă au fost introduse și zonele unde a fost depistată anterior buruiana.

Primarul general, Ion Ceban, a solicitat anterior serviciilor specializate elaborarea unei hărți, care va include terenurile din capitală, precum și măsuri concrete care urmează a fi întreprinse pentru combaterea plantei.

Până în prezent, serviciile municipale de profil au intervenit prin lucrări de combatere a plantei ambrozia, cu soluții chimice pe o suprafață de 5 ha, în sectoarele Ciocana și Botanica, inclusiv în Parcul Valea Trandafirilor.

Amintim că, anterior, autorităților municipale au promis că vom scăpa de ambrozie în acest an, iar situația „este la control”. Șeful de la Spații Verzi, Serghei Carp declara că „noi nu o să-i dăm voie să înflorească. Dacă o să fie cazuri care mai scapă, o să rugăm colegii să ne înștiințeze” în cadrul unei ședințe a serviciilor municipale.

Anual, ambrozia dă bătăi de cap cetățenilor Republicii Moldova. În perioada august-septembrie, polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: