„Sex-ul”, explicat copiilor, este unul dintre cele mai controversate subiecte, iar în unele familii această temă reprezintă un tabu. Totuși, nu poți ignora acest fenomen. Vezi mai jos la ce să atragi atenția, în calitate de părinte, când este vorba despre sex și ce momente ar putea să reprezinte motive de îngrijorare.

Adolescenții și sexul – vârsta potrivită

Ca părinți, avem propriile păreri despre adolescenții noștri și sexul. Ne facem planuri despre vârsta la care și cu cine copiii noștri ar trebui să fie activi sexual. Și cam care ar fi această vârstă? Și când ar trebui să ne facem griji? Da, știu că sunteți tentați să răspundeți „întotdeanu e bine să ne facem griji”. Ei bine, nu e chiar așa. Haideți să vedem împreună care ar putea fi acele semne de alarmă când vine vorba despre adolescenți și sex.

Sexul și cultura

Nu ar trebui să ne surprindă faptul că există prea puțin consens între culturi despre adolescenți și sex. De exemplu: în Olanda, unde majoritatea părințiilor le permit adolescenților să devină activi sexual atunci când se simt pregătiți rata de sarcini în rândul mamelor minore este mai scăzută decât în SUA, cunoscută pentru o viziune mai conservatoarea asupra acestui subiect.

Așadar, când devin adolescenții și sexul un motiv de îngrijorare?

Sexul înainte de pubertate – când ne îngrijorăm

În primul rând, copiii nu sunt ființe sexuale. Dacă un copil preadolescent prezintă comportamente „sexuale”, cum ar fi atingerea organelor genitale, acestea ar putea fi rezultatul unei curiozități normale despre corpul său și corpul celorlalți. Dacă comportamentele apar mai mult decât ocazional sau includ încercări suplimentare de a imita sau realiza acte sexuale, ar putea fi un motiv de îngrijorare.

Atenție la ceea ce face copilul

Copiii sunt „curioși și așa învață despre lume”, spune psihologul clinician Dr. Samantha Miller, „dar sunt, de asemenea, predispuși să imite.” Amintiți-vă: copiii nu se nasc știind ce este sexul; ei învață despre asta. Și uneori nu din cele mai bune surse. Imitarea actelor sexuale la vârste mici poate uneori să însemne că acel copil a fost expus, chiar dacă involuntar, la pornografie. Alteori, acest lucru semnalează că a fost victima unui abuz. Un copil expus prea devreme la acte sexuale nu înțelege cu adevărat ce înseamnă ele. Iar asta îl predispune la o relație nesănătoasă cu sexul. În plus, îi creează o imagine distorsionată și îl poate marca pe viață.

Adolescenții și sexul după căsătorie

Este o alegere personală momentul în care îți începi viața sexuală. Deși de înțeles dorința de a vă ști adolescenții protejați e bine să nu uitați că ei vor lua propriile decizii cu privire la ceva atât de intim. Nu este nimic greșit să le comunicați ce părere aveți despre momentul când ar trebui să îți începe viața sexuală, dar nu le puteți impune. Cu cât veți face eforturi mai mari să le impuneți acest lucru cu atât se vor ascunde și ei mai mult.

De ce încă nu este momentul potrivit?

„Nu există neapărat reguli clar stabilite cu privire la momentul în care adolescenții ar trebui să întrețină relații sexuale”, spune psihiatrul Dr. Alan Ravitz. „Dar, există o serie de motive pentru care NU ar trebui să aibă astfel de relații: nu ar trebui să facă sex pentru că vor ca cineva să îi placă, nu ar trebui să facă sex pentru că se simt constrânși să facă sex, nu ar trebui să facă sex pentru că râd colegii de ei și nici pentru că au pus vreun pariu că o pot face”.

Sursa: totuldespremame.ro