„Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta!”, zicea Confucius, iar vorbele înțeleptului chinez sunt mai mult decât actuale astăzi, referindu-se și la eroina acestei povești. Se numește Iulia Stașcu, curiozitatea a motivat-o să opteze pentru o universitate din Galați, iar cartea sa de vizită este imensul album de bijuterii handmade, pe care le creează. Iulia a „îmblânzit” tehnica franceză „frivolite”, iar bijuteriile ei sunt create cu atâta iscusință și finețe, că au ajuns să traverseze continentul european în lung și în lat.

„Acum nu se mai poartă bijuteriile grele din aur sau cercei din argint!”

Talentata moldoveancă a acceptat să ne dezvăluie amănuntele poveștii sale de succes – una cu multe nopți albe și zâmbete aduse pe chipurile femeilor. Acum, visul ei cel mare e să-și vadă deschis propriul atelier, alături de un showroom care să-i poarte numele.

Dragă Iulia, am dori să începem acest interviu prin a te provoca să ne spui cum a început relația ta cu arta handmade-ului și cum ai descoperit în tine predispoziția spre a confecționa în tehnica frivolite – una deloc ușoară, de altfel!

Relația mea cu arta handmade-ului a apărut încă din copilărie, de prin clasa a IV-a mai exact. Îmi plăcea foarte mult să croșetez și făceam o mulțime de chestii, mai puțin bijuterii pe atunci. Iar povestea mea printre bijuterii a apărut din dragostea pentru ele și din pasiunea de a le crea pe placul meu. Eram înnebunită după cercei, iar când am avut ocazia să învăț această tehnică deosebită, cred că eram cea mai fericită, pentru că puteam să-mi fac o mulțime de cercei și toți pe placul meu. Îmi amintesc și acum de prima pereche de cercei făcuți de mine. Mă simțeam atât de mândră că am reușit să creez ceva atât de frumos.

De ce ai ales să-ți urmezi studiile la o universitate de peste Prut? Te rog să ne dezvălui ce facultate ai ales să urmezi și ce uși îți va deschide aceasta după absolvire.

Sunt studentă în anul III la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, la specializarea Marketing. Am ales să-mi fac studiile în Romania, deoarece, în opinia mea, oferă alte oportunități și era ceva nou pentru mine. Iar toate cunoștințele pe care le-am acumulat în acești 3 ani sper să mă ajute în viitor la dezvoltarea propriei mele afaceri, de altfel acesta este motivul care m-a convins să învăț marketing.

Vorbește-ne despre cine sunt clientele tale și despre colțurile lumii spre care ai reușit să trimiți comenzi. Cum crezi, ce caracter au femeile care aleg să poarte bijuterii create în această tehnică fină?

De obicei, pentru accesoriile de acest tip optează femeile creative, cu un caracter puternic, care nu au frică să încerce senzații noi și să fie în pas cu moda. Acum nu se mai poartă bijuteriile grele din aur sau argint, ci lucrurile create manual. Am reușit să trimit comenzi în Portugalia, Italia, Franța și mai mult în România și Moldova.

Din ce se confecționează bijuteria frivolite? Dezvăluie-ne ce serie de articole ai reușit să îți incluzi până astăzi în portofoliu.

Lucrez cu materiale de calitate, pentru că vreau să inspir încredere profesională clientelor mele, vreau ca ele să fie mulțumite mai ales că în fiecare produs depun suflet. Folosesc ața de mătase și ața metalizată, cristale, perle, mărgele de nisip de calitate superioară și pietre naturale. Confecționez cercei, brățări, coliere, broșe, dar mai am și cliente cu idei deosebite pentru care am creat și manșete sau accesorii de păr.

Cunosc mulți meșteri și ei zic de fiecare dată că muncesc aproape non-stop. Ce sacrificii faci tu pentru această vocație?

Cred că și eu mă includ în această categorie, în care muncesc non-stop, pentru că încerc să combin facultatea cu lucrul la bijuterii.

Lasă-ne opinia ta cu privire la chockere – accesorii cu o istorie destul de controversată. Cum ai descoperit că se pot „modela” și prin tehnica frivolite?

Nu eram o iubitoare de chockere dar într-o zi mi-a venit ideea că aș putea să le fac după placul meu și poate o să le îndrăgesc și într-adevăr m-am îndrăgostit de ele. Acum le port cu drag și mi le fac pe diferite culori, că sa le port la diferite ținute. Și pentru că în sezonul acesta chockerele au devenit un must-have, am avut succes cu ele.

Se simte o predilecție tot mai mare a mireselor pentru bijuteriile frivolite. Care sunt avantajele lor în fața atâtor bijuterii de nuntă tradiționale? Ce recomanzi viitoarelor mirese?

Îmi place foarte mult să lucrez cu miresele, pentru că ele mereu vin cu idei foarte interesante. Vor să fie deosebite și unice, iar eu sunt mândră că le pot oferi ceea ce vor. Viitoarelor mirese le recomand să fie feminine, pasionale, diferite și să mizeze întotdeauna pe autenticitate.

N-aș putea să nu te întreb despre regulile de păstrare a acestor creații gingașe și unice…

Nu există o serie de reguli pentru păstrarea bijuteriilor create de mine, însă le recomand clientelelor mele să le păstreze în cutiuțe, pentru evitarea șifonării sau a murdăririi.

Iulia, cine sunt oamenii cărora ai dori să le mulțumești pentru aceea că au fost mentorii, sursele tale de sprijin și inspirație, pentru succesul tău de azi? Le poți lăsa un mesaj pe această cale.

Persoanele care m-au susținut cel mai mult au fost mama și prietenul meu, ei au fost și sunt sprijinul meu. Dar cel mai important rol în succesul meu îl au clientele mele, ele sunt sursa mea de inspirație, mă încurajează când le văd că sunt mulțumite și sunt fericite. Le mulțumesc părinților și prietenului că mă încurajează, iar clientelor le mulțumesc pentru încredere și pentru că aleg bijuteriile create de mine. Este o mândrie să le văd încântate.

Ce proiecte și scopuri te leagă de următorii 5 ani? Planifici să-ți extinzi această afacere personală?

În următorii 5 ani planific să deschid un atelier de creație și un showroom.

Așa să fie. Îți urez mult succes și îți sunt recunoscătoare pentru interviu!