După ce a făcut școala de teatru, a înțeles că această meserie nu este atât de ușoară, dar se îndrăgostește de ea în fiecare zi. Au fost momente când a zis „Gata, las totul și fac altceva!”. De câteva ori s-a pornit să facă o a doua meserie, dar a făcut cale întoarsă. Vorbim despre actrița Margareta Pântea, cea pe care dacă cel puțin o dată ați văzut-o în scenă, e imposibil să o uitați.

Regăsiți-o pe actriță în spectacolele acestei săptămâni la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Bilete online AICI.

Margareta Pântea

Margareta Pântea este actriță la teatrul „Național Mihai Eminescu”, însă de-a lungul timpului a colaborat cu „Teatro di Castalia” din Italia și a mai jucat la Teatrul Național „Eugene Ionesco”. Artista emerită Margareta Pântea, mărturisește că spectacolul preferat este spectacolul propriei vieți și de aceea vrea să fie mereu adevărată. Despre începuturi, dificultăți, dar și momentele frumoase din viața actoricească, aceasta povestește într-un interviu pentru ultimul număr al Revistei Fashion Vip.

Tatăl ei, categoric împotrivă să facă actorie

„Înainte de a pleca la Moscova, tata mi-a zis că actoria e o meserie de om nebun… A trebui să treacă mulți ani ca tata să se împace cu alegerea mea. Nu a fost la nici un spectacol timp de 25 de ani, vă imaginați? Intuiam că încă nu se împăcase cu gândul că sunt actriță și asta mă durea foarte tare. Îmi doream enorm să vină măcar la un spectacol. Mă gândeam că dacă va veni timpul și va pleca în ceruri, fără să fiu iertată, o să mă simt vinovată toată viața. Aveam mare nevoie de iertarea lui. Și, în sfârșit, a venit! A venit la „Casa Mare” de Ion Druță. Printr-un miracol a venit, deși este bolnav și îi vine greu să stea multă vreme într-o poziție. S-a așezat în sală și se uita prin părți, încercând parcă să ascundă bucuria, care era evidentă pe fața lui…”, îți amintește actrița.

Margareta Pântea, alături de Valentina Luchian (Fashion VIP) și profesoara de dicție Tamara Berzoi

Sandalele mamei și Şcoala teatrală „B. Şciukin”

„Intuiesc de ce m-au acceptat la facultate. Eu am venit la Chișinău și marele Emil Loteanu căuta copii pentru concursul televizat „Se caută o stea”. Eram încălțată în sandalele mamei, pe care visam să le port de mică. Am ieșit în scenă și cineva mi-a zis să scot sandalele. Eu le-am scos, am spus o poezie, dar nu am trecut acel concurs. În aceeași zi m-am dus la „Casa Actorului”, unde era organizat un alt concurs, pentru școala Șciukin. În culise, mi-am scos sandalele și am intrat în scenă. Dumitru Fusu m-a întrebat de ce am ieșit desculț și eu sincer am răspuns: „Pentru că în scenă se iese desculț”. Îmi amintesc și acum pauza mare și mirarea de pe fețele celor care selectau candidații. Cred că sandalele mamei au jucat rolul central în viața mea de mai departe. Pot spune că prima lecție am însușit-o bine. Până în ziua de azi, în scenă ies desculț, la figurat desigur”, declară Margareta Pântea.

Margareta Pântea alături de Angela Ciobanu, în spectacolul „Casa Mare”

Alături de Andrei Porubin în Spectacolul „Anonimul venețian”

Teatrul a adus-o față-n față cu soțul ei, regizorul Alexandru Cozub…

„Anii de studenție ne-au întâlnit. Uneori ma uit la el așa, dintr-o parte, și deși îl cunosc de aproape 30 de ani, mă prind la gândul că am atâtea să mai aflu despre el și aș mai avea nevoie de decenii ca să-l mai cunosc… De foarte multe ori am fost întrebată: „De ce, fiind soția unui regizor, ai atât de puține roluri?”. Nu pot să explic, fiindcă, probabil, nimeni nu o să mă înțeleagă. Pot spune un singur lucru: dacă o să-i cer un rol împotriva firii lui artistice, atunci va fi un eșec în viața mea actoricească. Atunci când Sandu mă vede într-un spectacol, eu știu că acel rol, fie el și cât de mic, va străluci. De aceea poate, uneori, mergem pe drumuri diferite, creând fiecare în felul său. Este cert că am învățat să ne respectăm căile noastre și să păstrăm această meserie care nu permite să fie forțată. Arta adevărată vine de la libertatea de a respira aer curat, ori eu nu vreau să poluez acest aer”, mai spune actrița Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Margareta Pântea, alături de Ministra Monica Babuc și Regizorul Alexandru Cozub (soțul actriței)

Puteți citi interviul integral cu Margareta Pântea în ultimul număr al revistei Fashion VIP, care poate fi deja găsit în chioșcuri.