În Londra, un bărbat de 40 de ani, Adam Castillejo a suferit o intervenție chirurgicală în urma căreia i s-a făcut o transplantare de celule stem pentru a lupta cu cancerul. Adam a devenit al doilea om în istoria omenii care s-a vindecat de HIV.  

Deși Adam nu mai consumă medicamente antiretrovirale, timp de 30 de luni,  analizele bărbatului cofirmă lipsa virusului în organism. Acest fapt oferă posibilitatea medicilor de a confirma vindecarea totală a pacientului de virusul HIV.

„Pacientul se află în stare de remisie de doi ani jumătate și nu consumă medicamente antiretrovirale. Rezultatele intervenției sugerează că transplantarea celulelor stem pentru tratarea HIV, aplicată pentru prima dată cu nouă ani în urmă, poate fi repetată cu succes în continuare. Astfel, medicii au speranța că tratamentul pentru acest virus poate fi găsit prin intermediul terapiei genice”, a mărturisit profesorul Ravindra Kumar Gupta.

Sursă: glamour.ru

Adam Castillejo a fost diagnosticat cu HIV în anul 2003, iar în 2012 a fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin. La fel ca și primul vindecat de acest virus, Timothy Brown din Berlin, i s-a administrat un transplant de celule stem pentru a lupta cu oncologia. După părerea specialiștilor, pacientul poseda gene ce îl protejau de virus.

Însă medicii atenționează că în organismul ambilor pacienți pot fi recunoscute reziduurile virusului, din această cauză nu poate fi garantată cu precizie probabilitatea că virusul nu va reveni iarăși. De asemenea medicii spun că această metodă de tratare este riscantă și nu poate fi aplicată pe larg.

Sursă: glamour.ru