Canicula este o provocare dublă pentru gravide. Alături de copii și vârstnici, acestea au nevoie de condiții speciale, deoarece sunt predispuse la supraîncălzire. Care este motivul, dar și câteva recomandări concrete de acțiuni pe care să le întreprindă zilnic, am primit de la Cristina Ipati, medic obstetrician-ginecolog în cadrul Maternității Nr 1 din Capitală.

„Gravidele, copiii și vârstnicii sunt o categorie aparte de persoane care trebuie să aibă un regim specific pe timp de caniculă. Femeile gravide sunt mai predispuse la supraîncălzire, din simplul motiv că ele au hormonul sarcinii care dă o senzație de supracăldură față de alte femei, negravide.

1. Ieșiți la plimbare dimineața sau seara

În primul rând, gravidele trebuie să evite orele maxime de căldură. După orele 12:00 și între 16:00, ar fi bine să evite călătoriile și ieșirile în exterior. Ar trebui să se afle în încăperi sau la domiciliu.

2. Aerisiți încăperea

De dimineață, ar trebui să deschidă ferestrele pentru a aerisi încăperea, iar după ora 11:00 să închidă ferestrele și chiar să evite contactul cu lumina, pentru ca în încăpere să rămână cât de cât o temperatură constantă. Dacă este condiționer în încăpere, ar fi binevenit. Acest condiționer ar trebuie să funcționeze cu maxim 5-10 grade de căldură față de exterior. Ar fi binevenite dușurile mai dese. Chiar recomandăm să facă dușuri și să nu se șteargă. Dușurile nu trebuie făcute cu apă rece, dar cu apă călduță.

3. Consumați mai multe lichide

Oricine ar trebuie să folosească multe lichide, iar gravidelor li se recomandă, la fel, 1,5 sau 2 litri pe zi. E binevenit un gât de apă chiar dacă nu apare setea. Setea când apare este deja o indicație că a apărut deshidratarea și e nevoie să consume mult mai mult. Ar trebui din lichide să evităm băuturile reci carbogazoase, băuturile care conțin cofeină, ceaiurile.

4. Mâncați sănătos

În general, în perioada caldă a anului trebuie să acordăm o deosebită atenție la ceea ce mâncăm. Gravidelor le recomandăm să folosească în primul rând orice lichid posibil, să consume mâncare proaspătă, mai mult vegetală. Dar este nevoie și de carne să consume. Binevenită ar fi carnea de casă pe care o prepară personal și în acea zi. E binevenit laptele, foarte binevenite sunt iaurturile, care pot înlocui chiar băuturile.

5. Dacă planificați o vacanță, consultați medicul

Dacă mergem în vacanță la mare și sarcina decurge perfect, mai ales până la termenul de 24 de săptămâni și are permisiunea medicului ginecolog, fără probleme, marea este binevenită, plaja, dar cu câteva restricții. Evităm categoric orele de vârf. Îmbrăcăm haine cât mai naturale, cât mai lejere, în culori cât mai deschise și acordăm o mare atenție încălțămintei, să fie cât mai comodă și deschisă, având în vedere că femeile gravide sunt mai predispuse la edeme.

6. Monitorizați starea de sănătate

Când ar trebui să le pună în gardă simptomele… când am fost în exterior, am fost supuse supraîncălzirii, avem o stare de oboseală exagerată, poate să apară grețuri, vome, avem stări de dureri de cap, dureri de burtă sau alte semne, cum ar fi eliminări dubioase. În primul rând ar trebui să-și telefoneze medicul de familie sau ginecolog pentru a cere un sfat, să urmeze indicațiile telefonice ale doctorului. În cazul în care ele persistă, ar trebui să se adreseze într-o instituție medicală, simplu pentru o consultație.

7. Nu uitați să măsurați tensiunea arterială

Femeile care deja au tensiunea mai ridicată decât norma ar trebuie chiar la fiecare patru ore să-și măsoare tensiunea. Pe timpul caniculei, aș indica să măsoare zilnic tensiunea, mai ales când au senzații de supracăldură, dureri de cap, grețuri, dureri de burtă. Sau alte senzații care ar indica o stare de disconfort. Dacă tensiunea este mai mare de 140 pe 90, ar fi de dorit, chiar este indicat să se adreseze medicului”, ne recomandă Cristina Ipati, obstetrician-ginecolog.

Realizator: Anastasia Antoceanu, reporter Agora.md