Douăzeci de povești și legende culese de la locuitorii satelor Holercani, amplasat pe malul drept și Tîrnăuca, de pe malul stâng, au fost adunate în cartea „Povești și legende de pe Nistru”. Istoriile prezentate în carte au fost colectate de către jurnalistele Elena Briciuc de la Chișinău și Ina Kireeva, din Tiraspol.

Editarea cărții a avut loc la inițiativa asociației Klumea,  cu sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană. La prezentarea cărții  șase persoane publice s-au adunat pentru a da citire unor povestiri din conținutul acesteia. „ Am făcut zeci de kilometri de drum și am cunoscut o mulțime de oameni deosebiți. Cred că am mai adunat istorii pentru cel puțin încă două cărți”, povestește Ina Kireeva, jurnalista care a adunat istoriile din Tîrnăuca.

Nata Albot, co-fondatoarea Klumea, spune că prin această carte s-a reușit salvarea patrimoniului nescris, dar și conștientizarea mai multor lucruri în rândurile societății. „În tot acest timp cât am adunat istoriile, am realizat că, de fapt, ceea ce ne desparte este râul Nistru, în rest – totul e în capul nostru”, a menționat Nata Albot.

Prezentarea cărții „ Povești și legende de pe Nistru” a avut loc într-un mod absolut inedit.  Șase persoane publice au citit câte o poveste sau legendă, în română și în rusă, așa cum este editată cartea. Astfel, Tamara Berzoi, Andrei Porubin, Pasha Parfeni, Natalia Morari, Yolka Fliman și Alina Andronache și-au ales povestirea îndrăgită și i-au dat citire într-un mod artistic și plin de suflet.

Natalia Morari și-a exprimat toată admirația pentru persoanele care au contribuit la realizarea acestei opere, care va călători din generație în generație și va transmite tradiția neamului nostru. „Ceea ce a făcut această echipă este un lucru pe care nu au reușit să-l facă mulți politicieni din Republica Moldova timp de 25 de ani, chiar mai mult. Această echipă a reușit să unească cele două maluri ale Nistrului”.

Și Andrei Porubin a fost printre cei care s-au arătat mulțumiți de apariția acestei cărți, considerând că aceasta este o adevărată comoară a poporului nostru. „Răsfoind această carte am reușit să mă întorc în copilărie și mă bucur foarte mult că o să o aibă și copii mei și o să știe, cel puțin, în ce sat frumos și neobișnuit de interesant a copilărit tatăl lor. Eu am ales povestea „Știma Nistrului”, pentru că toată copilăria mea am petrecut-o pe malul Nistrului, acolo m-am învățat să înot, să fumez și tot acolo m-am plimbat cu primele mele iubiri din clasa a 5-a”, povestește Andrei Porubin.

Alina Andronache consideră că această carte va avea o prezență obligatorie în biblioteca familiei, iar apoi va fi transmisă neapărat și copiilor.„Când am văzut această carte m-am gândit că neapărat trebuie să o am în colecție. Am anumite cărți care le adun, le cumpăr și le păstrez pentru ca să le transmit copiilor mei când aceștia se vor aranja la casa lor. Iar în această carte sunt poveștile noastre, sunt rădăcinile noastre, sunt strămoșii noștri, mai mult ca atât, noi toți avem nevoie de povești indiferent de vârstă .”

„Răsfoind această carte, mi-am adus aminte de ce îmi povesteau bătrânii. Tocmai de asta am ales să citesc la prezentarea cărții legenda „Fetele ascunse”. E o confirmare a faptului că lumea noastră este foarte ingenioasă”, povestește Tamara Berzoi.

Autor: Ana Scripnic, stagiară Ea.md

Distribuie articolul: