Vivariu a fost creat în anii 2000-2008 în Cadrul Grădinii Botanice a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală în colaborare cu Fundaţia pentru Ocrotirea Păsărilor. Aceasta prezintă o expoziţie permanentă de păsări rare, decorative şi exotice, peşti şi reptile.

Grădina Botanică a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost înfiinţat la începutul secolului XX, în baza grădinii-parc, plantate pe acest teritoriu la mijlocul secolului al XIX-lea, cu scopul de a prezenta la scară redusă flora spontană din toate zonele Basarabiei. Creată ca o parte indispensabilă a Muzeului, Grădina Botanică completează „pe viu” expoziţiile muzeale.

Având o suprafaţă de 0,75 ha, ea include sectoare ce reprezintă tipurile principale de vegetaţie silvică, de stepă, acvatică şi paşustră de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv plantele rare şi pereclitate. Un sector aparte reprezintă plantele decorative.

În cadrul Grădinii Botanice se află arbori incluşi în lista monumentelor naturii ocrotite de stat, un foişor de lemn şi un havuz construit în anul 1889 de către arhitectul Alexandru Bernardazzi, incluse în lista monumentelor de arhitectură de importanţă naţională.

Graţie valorilor pe care le deţine, Grădina Botanică a muzeului a fost declarată monument de arhitectură peisagistică şi înscrisă în lista ariilor naturale protejate de stat.

De ce să-i organizezi copilului o vizită la Vivariu?

1. Piciul va avea ocazia să descopere o expoziție de păsări rare, decorative și exotice, pești și reptile.

2. Acesta va putea să interacționeze cu lumea faunei și florei, ceea ce va contribui la întărirea relației om-natură.

3. Copilul v-a avea parte de timp petrecut în sânul naturii, departe de gadgeturile și tehnologiile inovative ale secolului XXI, de care sunt atât de mult atrași chiar de la cea mai fragedă vârstă.

4. Expoziția Vivarium este o alternativă relaxantă pentru copilul tău de a petrece timpul liber într-un mod nu doar distractiv, dar și educativ.

5. Îi vei oferi celui mic posibilitatea de a descoperi „pe viu” varietatea florei și faunei găzduite de plaiurile moldave.

Cum ajungi la expoziție?

Expoziția este amplasată între străzile Maria Cibotari – Sfatul Ţării – Mihail Kogălniceanu. Accesul pentru publicul vizitator este din strada Maria Cibotari, 7.