În Republica Moldova există locuri unde mai poți găsi priveliști surprinzătoare și liniște. Vă ducem pe drumuri nebătătorite și vă prezentăm cinci locuri din țară mai puțin cunoscute de călătorii moldoveni și străini.

Iată o listă cu cele 5 destinații nebătătorite din țara noastră.

Drumeție prin Toltre: Trinca – Brânzeni

Turiștii interesați de drumeții, pe poteci nemarcate, pot merge pe traseul Trinca-Gordinești-Buzdugeni-Brânzeni din raionul Edineț. Drumeții, care vor să înnopteze sub cerul liber, se pot campa pe malul râului Racovăț. Zona e mirifică, cu defilee pitorești, stânci și toltrele Prutului. În regiune se întinde rezervația Naturală Fetești, un amfiteatru natural vegheat de toltre, formaţiuni specifice râului Prut, cu o înălțime de 200-300 de metri. Pe drum puteți vedea cariere de piatră. În satul Trinca se află un defileu de tip geologic. Acesta s-a format în urma acțiunii râului Draghiște, iar rezultatul este o vale impresionantă mărginită de pereți stâncoși și ușor abrupți. În regiune mai există defileul Brânzeni prin care șerpuiește râul Racovăţ. Traseul rural este de dificultate medie, nu este dificil, dar nici ușor de parcurs fără încălțăminte adecvată pentru astfel de drumeții.

Cariera Fetești. Foto: X-style

Senzații tari la 60 de metri adâncime

Dacă sunteți genul de persoană care caută andrenalină atunci trebuie să ajungeți în buncărele din Olișcani, raionul Șoldănești. Construite din metal, cu dimensiuni imense, buncărele mai sunt recomandate pentru oamenii pasionați de istorie și cineaști. Buncărele din pădurea satului Olișcani au fost punctul de comandă pentru Statul-Major al comandamentului Forţelor Armate ale Tratatului de la Varşovia. Cele două cazemate, cu diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret sovietic. După destrămarea URSS, baza militară a fost abandonată, transformându-se într-o construcție ruginită. Coborârea în buncăre este anevoioasă, iar cu cât cobori mai în jos, e mai întuneric. Nu este recomandată să mergeți singuri, deoarece este periculos. În preajma satului Olișcani se află prima stație hidroelectrică și barajul construit în anii 1950 pe râul Răut. Călătorii activi pot parcurge văile și canioanele pitorești ale Răutului.

La etajul minus 9, în buncărul de la Olănești. Foto: Eugen Karuzo

UNESCO în Republica Moldova

Turiștii interesați de natură, păsări, nuferi și plimbări cu barca pe lacul Beleu pot merge într-o călătorie prin Lunca Prutului de Jos. Nu există regiune în Republica Moldova mai bogată natural și cultural decât lunca Prutului, de la Văleni până la Giurgiulești, traversând satul Slobozia Mare, din raionul Cahul. Rezervația „Prutul de Jos” care include și lacul Beleu, a fost înscrisă în rețeaua mondială UNESCO a rezervațiilor biosferei, în anul 2018. E mult verde, lacul albastru, iar dumbrăvile freamătă de zumzetul insectelor și mirosul florilor de câmp. Ca să vedeți coloniile de păsări și florile de apă trebuie să intrați până la jumătate de lacului Belei, pe barcă. Dar aveți nevoie de permisiune de la Poliția de Frontieră și ghidajul unui barcagiu de la rezervație.

Lacul Beleu din satul Slobozia Mare. Foto: Natalia Munteanu

De-a lungul Nistrului: Molovata-Ustia

Un traseu interesant de circa 20 de kilometri poate fi urmat de-a lungul râului Nistru. Drumeția începe la Molovata Nouă din regiunea transnistreană, acolo unde Nistrul face o curbă impresionantă și ajunge până la 1.200 de metri lățime. Această localitate este despărțită de hotarul Republicii Moldova de fluviul Nistru și de așa numita frontieră cu regiunea separatistă transnistreană, iar pentru a ajunge în satul Molovata Veche este nevoie să traversați râul Nistru cu feribotul. Vederea din cel mai larg loc al râului Nistru este superbă, cu dealuri abrupte, câmpuri, pădure și satele tradiționale moldovenești pe traseu. Dacă mergeți până la Ustia atunci aveți ocazia să vedeți Hidrocentrala de la Dubăsari, care se află la circa trei kilometri de localitate.

Pe râul Nistru, între satele Molovata Nouă și Molovata Veche. Foto: Eugen Karuzo

Țara care nu există

Transnistria, țara care nu există este o destinație tot mai căutată de turiști, în special de europeni și americani. Dacă vă doriți o plimbare prin fosta URSS atunci regiunea transnistreană este pentru dumneavoastră. Îndrumătorii de turiști din țara noastră recomandă de vizitat, în special, orașul Tiraspol, unde puteți degusta cvasul de altădată. Tot la Tiraspol se află fabrica KVINT și crescătoria de sturioni Akvatir. Întreprinderea produce vinuri și divinuri din anul 1897, fiind una dintre cele mai vechi întreprinderi din Republica Moldova. Apoi vizitați crescătoria de pești răpitori Akvatir, una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni din Europa. Caviarul care se produce la Akvatir ajunge în piețe aflate la zeci de mii de kilometri distanță de Republica Moldova. Nu uitați să treceți și pe la Cetatea Tighina din orașul Tighina, una dintre puținele fortărețe din Republica Moldova.

La fabrica de vinuri și divinuri KVINT. Foto: Andrei Rusu

Specialiștii în turismul autohton mai recomandă să mergeți în Rezervația Științifică Iagorlîc, la Naslavcea, cel mai nordică localitate de Republica Moldova, la barajul Costești-Stânca și în satul Duruitoarea, raionul Râșcani. La Duruitoarea sunt amplasate două arii protejate din categoria monumentelor naturii de tip geologic sau paleontologic: Defileul Duruitoarea și reciful Proscureni.

Despre destinațiile turistice de experiență din Republica Moldova am aflat de la Natalia Biciug, însoțitoare de turiști la Agenția X-style, Andrei Rusu, director GoAdventure Moldova, și Eugen Karuzo, ghid și fotograf la High&Low Adventures.

 

Distribuie articolul: