Există o mulțime de trucuri pentru a arăta mai bine în fotografii (de la vestimentația corectă și până la machiajul potrivit, adaptate pentru diverse condiții foto), dar sfaturile de mai jos pot fi aplicate în numai câteva secunde și nu necesită nicio pregătire prealabilă:

1. Ia-ți câteva secunde înainte de a fi pozată în care să vizualizezi fiecare mușchi al feței, relaxându-i astfel pe toți, pe rând. Abia apoi zâmbește – vei evita astfel să ai o expresie crispată sau încordată.

2. Dacă nu te simți îndeajuns de prezentabilă pentru a fi pozată, dar totuși trebuie să o faci, cea mai simplă metodă pentru a păcăli” camera astfel încât să pari mai fresh și mai odihnită decât ești, de fapt, este să porți o pereche de ochelari de soare. Găsește un model care îți avantajează forma feței și ține mereu la îndemână perechea respectivă. Ca guideline, forma ideală a ramelor ar trebui să fie în contrast cu forma feței tale pentru a o echilibra (fața rotundă – ochelari pătrați sau dreptunghiulari, fața ascuțită, pătrățoasă – ochelari rotunzi, fața în formă de inimă, cu tâmple late și maxilar îngust – ochelari stil aviator, fața ovală – ochelari stil cat eye, un pic mai lați decât marginea tâmplelor).

3. Fotografiile full body arată cel mai bine atunci când sunt realizate dintr-un unghi care se află un pic mai jos decât subiectul, pentru că, astfel, silueta este alungită optic. Fotograful trebuie să se afle doar puțin mai jos, căci o fotografie făcută dintr-un unghi prea apropiat de pământ va avea efectul invers și te va face să arăți distorsionat, cu picioarele prea mari față de restul corpului.

4. Evită să fii pozată fix din față, în genul pozelor pentru pașaport/buletin (valabil și în cazul portretelor, dar și al pozelor full body). Nicio persoană nu are un aspect perfect simetric, iar acest lucru devine evident când privim silueta în prim-plan, fix din față. Dacă rotești corpul și capul fie și un pic, nu numai că vei arăta mai bine, ci și mai relaxat și mai natural decât dacă ai sta cu tot corpul îndreptat către aparatul foto. Bonus tip: dacă ai părul prins la spate, este imperios necesar să întorci puțin capul astfel încât să se vadă coada/cocul, căci în caz contrar, va părea că nu ai deloc păr pe cap.

5. În funcție de poziția în care stăm, avem uneori tendința să ascundem accidental câte o mână sau să ținem picioarele astfel încât unul devine invizibil, iar într-o fotografie, deși lumea poate ghici unde este partea lipsă, imaginea va arăta ciudat. Verifică mereu ca în poză să nu existe iluzia optică a unei porțiuni lipsă din corp.

6. Evită să ții brațele sau picioarele lipite de ceva – brațele lipite de corp vor părea mai groase, la fel și picioarele lipite de scaun sau unul de celălalt când stai cu ele unul peste celălalt. Dacă vrei să ții brațele pe lângă corp, îndepărtează-le subtil de torso (chiar dacă pe viu arată ciudat, în poză nu va fi vizibil), iar dacă stai pe ceva sau picior peste picior, ține gambele puțin încordate astfel încât, deși picioarele se ating între ele sau de suprafața pe care stai, nu sunt totuși sprijinite cu toată greutatea, fapt care le-ar face să pară mai groase.

7. Te poți folosi de haine pentru a ascunde eventuale părți ale corpului care crezi că nu ar arăta bine în poză – de pildă, în exemplul de mai jos, genul acesta de poziție ar putea să facă coapsele să pară mai groase, dar sunt camuflate discret cu ajutorul poziționării strategice a mâinilor.

8. Există un motiv pentru care balerinele arată grațios atunci când alungesc laba piciorului astfel încât să se continue pe aceeași linie cu cea a gambei – acest lucru face picioarele să arate mai suple și mai lungi. În afara cazului de fotografii în care stai în picioare, te poți folosi de acest truc pentru a alungi silueta.

9. Este okay să te lași inspirată de modul în care pozează vedetele (la urma urmei, ele au îndeajuns exercițiu încât să fie experte la așa ceva), dar nu e neapărat nevoie să replici întocmai manierele în care pozează starul tău preferat – asta pentru că fiecare persoană arată diferit într-o anumită poziție. Mai degrabă decât să te chinui să reproduci o poziție în care altcineva arată bine, exersează în prealabil în oglindă ce tip de poză te avantajează pe tine cel mai mult și încearcă să stai așa când ești fotografiată. Găsește mai multe unghiuri bune, astfel încât să nu apari mereu din același unghi.

10. Nu ține bărbia perfect paralelă cu solul – apleacă subtil capul în jos pentru un efect mai relaxat (nu foarte mult, căci vei obține efectul de bărbie dublă) sau îndreaptă-l puțin în sus pentru un look care denotă încredere în sine.

11. Când ești fotografiată stând în picioare, plasează greutatea pe piciorul/șoldul care se află mai departe de cameră, astfel încât partea de corp care se vede mai aproape în fotografie să nu arate încordată.

12. Este ok să înclini subtil capul în lateral, dar dacă îl apleci prea mult, va arăta ca și când ceva este în neregulă cu gâtul tău.

13. Roagă persoana care îți face fotografia să îți semnaleze dacă ceva arată în neregulă – adesea, nu ne putem da seama cum arată o anume poziție pe cameră, dar persoana din spatele aparatului poate observa dacă ceva arată nelalocul lui.

14. Un sfat pe cât de simplu, pe atât de important – stai dreaptă! Îndreaptă subtil umerii și încordează un pic mușchii abdomenului, dar nu exagera, astfel încât să pari țeapănă și să adopți o poziție rigidă.

15. Încearcă să privești către o sursă de lumină – aceasta se va reflecta în pupilele tale și îți va face privirea să pară mai luminoasă. De asemenea, nu te așeza niciodată fix dedesubtul sursei de lumină (va crea umbre peste tine), ci cu fața orientată către aceasta.

SURSA

Vezi și: Selfie sau poză în grup? 4 trucuri pentru a ieși perfect în toate fotografiile

Distribuie articolul: